Döntött a bíróság: 2,5 millió eurót kap egy függő játékos a Novomatic-tól

2018-11-02
A bíróság arra kötelezte a Novomatic Group osztrák szerencsejáték óriáscéget, hogy 2,5 millió eurós kompenzációt fizessen egy szerencsejáték függőnek, aki nem tudta abbahagyni a játékot a cég nyerőgépein.

 

Az osztrák médiában október végén megjelent hírek szerint a Wiener Neustadt-i bíróság egy meg nem nevezett játékos javára döntött abban a perben, melyet a Novomatic ellen indított, miután 2002 és 2012 között valamivel több, mint 2 millió eurót veszített a cég nyerőgépein. A Novomatic-ot kötelezték az összeg és kamatainak visszafizetésére.

 

A felperes ügyvédei bizonyítékot mutattak be egy pszichiátriai szakértől, aki azt állította, hogy a felperes „részlegesen munkaképtelenné” vált a függősége miatt, dolgozni sem tudott. A bíróság megállapította, hogy ez a cselekvésképtelenség érvénytelenné tette a játékos által a Novomatic gépein megtett valamennyi tétet.

 

A hírek szerint az ítélet már augusztus 10-én megszületett, de csak most került nyilvánosságra. A bíróság azt is megállapította, hogy a Novomatic megsérti az osztrák szerencsejáték előírásokat, mert gépei nem tartják be a kormány által előírt limiteket sem a tétek sem a kifizetések tekintetében. 

 

Nem ez az első alkalom, hogy egy osztrák bíróság egy olyan játékos javára dönt, aki azt állítja, hogy pszichés állapota miatt nem tudta kontrollálni veszteségeit a Novomatic gépein. 2014-ben egy bécsi bíróság kötelezte arra a Novomatic-ot, hogy fizessen vissza 800 ezer eurót egy nem kaszinóban üzemelő nyerőgépeken játszó, túlságosan lelkes játékosnak.

 

Ugyanebben az évben a bécsi önkormányzat a kaszinókon kívül betiltotta a nyerőgépeket, mely tilalom 2015. január 1-én lépett életbe. Akkoriban a városban körülbelül 2.600 nyerőgép üzemelt a kaszinókon kívül, melyek közül 1.500-at a Novomatic üzemeltetett.

 

A hírek szerint a Novomatic fellebbezni kíván az ítélet ellen.