De még meddig?

2012-04-03
Még mindig várat magára a lassan féléve hatályos módosított szerencsejáték-törvény technikai részleteit tartalmazó végrehajtási rendelet


Az Alapítvány a Felszabadult, Tiszta Játékért civil szervezet a játékosvédelmi és az igényes, kulturált játékot támogató céljaival összhangban alapvetően támogatja az Európában is egyedülálló törvényváltoztatás szigorúságát.


Ugyanakkor a törvény ma ismert, utolsó változatában azon kívül, hogy szakmai ellentmondásokat tartalmaz, úgy tűnik, a fenti szempontok, azaz a játékosok védelmét célzó intézkedések vagy a szerencsejáték-függés prevenciójára és/vagy kezelésére szolgáló központi pénzalapra vonatkozó, illetve az igényes játékkultúra kialakítását célzó intézkedések csak érintőlegesen, vagy egyáltalán nem lettek figyelembe véve.  A törvényhozástól azt várnánk, hogy a remélhetőleg még Húsvét előtt megjelenő végrehajtási rendeletben a törvénymódosításhoz hasonló feszességgel kerülnek a technikai paraméterek és az eljárásrend meghatározásra - nyilatkozta Ottományi Anna, az Alapítvány kuratóriumának elnöke.


Hiszen bárki, aki a szerencsejáték-piacon kicsit is tájékozódik, azt látja, hogy hónapok óta, az egész iparág keretek nélkül, önmagát és helyét keresve bizonytalanságban, mintegy légüres térben vegetál, és az is nyílt titok, hogy sok helyen virágzik a fekete üzemeltetés. Ez pedig így nyilván senkinek sem jó. Az állam különböző, az idei költségvetésbe betervezett bevételi tételtől esik el, a fejlesztési-beruházási-(akár)  szakma- hajlandóság  az üzemeltetőknél egyre kisebb. Fentieken kívül az Alapítvány munkáját leginkább érintő játékosvédelem területén a játékosok megfelelő védelmét és biztonságát sem látjuk biztosítottnak sokszor. Sajnálatos módon ezek a mai magyar helyzet jellemzői.  Mindezek alapján az Alapítvány a Felszabadult, Tiszta Játékért sürgeti a helyzet mielőbbi rendezését, majd a már letisztázott viszonyok és új keretek között működő piacon pedig a játékosvédelem és a függés-kezelés teljes témakörének újragondolását és megteremtését szorgalmazza.