Dániában szép bevételt hoz az online szerencsejáték

2013-09-03
A Magyarországéhoz hasonló szerencsejáték-szabályozással már másfél éve folyik a pénz a dán államkasszába. Nézzük, mennyit kaszálnak.

 

Hazánkkal nagyjából egyszerre születtek meg az országon belüli legális szerencsejáték piac törvényi alapelőírásai Dániában, ahol szintén a bruttó profit 20%-át kell adóként a költségvetésbe befizetni, mint ahogy itthon is tervezik. Míg nálunk még mindig csak tervezgetik a jövőt, Dánia már másfél éve szedi is az adót az online szerencsejáték után. Nézzük, hogy alakulnak a bevételek az 5,6 milliós lélekszámú államban.

 

Napvilágra kerültek a második negyedéves adatok az online szerencsejáték adóbevételeire vonatkozóan Dániában. Áprilistól júniusig 585 millió DK-t, fizettek be a cégek a költségvetésnek bruttó profitjuk után, ami 66,9 millió angol fontnak, illetve 23,5 milliárd forintnak felel meg. Ez a negyedév alatt befolyt összeg mintegy a fele a Magyar Kormány által a 2013-as évre előirányzott szerencsejáték adónak, ami tudvalévő, hogy a szabályozás elhúzódásával messze nem fog teljesülni.

 

De nézzük,  hogyan is jött össze ez a 23,5 milliárd, és elégedettek-e vele abban az országban, ahol csak feleannyian élnek, mint Magyarországon.

 

Az országban engedélyt szerzett szolgáltatók, mint a Bet365, PokerStars, bwin.party, Ladbrokes és a többi európai cég 335 millió dán koronát fizettek be a közösbe a fogadások, és 250 milliót az online szerencsejátékok után, ebből 50 millióért felel az online póker. A Dán Szerencsejáték Hatóság igen optimista; kimutatásuk szerint az idei első két negyedévben elért bevétel elmarad ugyan a tavalyi év azonos időszakában befizetettől, mégis azt várják, hogy éves szinten bevételnövekedés lesz tapasztalható. Indokolják ezt a dán szerencsejáték törvény igen jó feltételeivel, miszerint a szerencsejáték szolgáltatóktól a bruttó profit mindössze 20%-át kérik el költségvetési hozzájárulásként szemben más Nyugat-Európai országban (Pl. Franciaország és Olaszország) előírt súlyos adókkal.

 

Az országban a 2012 előtt szerencsejáték-monopóliummal rendelkező Danske Spilnél játszik még mindig a dánok majdnem 60%-a (első negyedéves adat), bár ez az arány elég sokat, 53 százalékra csökkent a második negyedévre. Ezzel párhuzamosan nőtt a PokerStars, Bet365, Ladbrokes és a skandináv országokra fókuszáló szolgáltatók, mint a Unibet és a Betsafe népszerűsége.

 

Úgy tűnik tehát, hogy elégedettek a szerencsejáték-adó bevételekkel a dánok, és valljuk be, mi is maximálisan elégedettek lennénk azzal az évi 100 milliárd forint körüli összeggel, ami náluk befolyik. Csakhogy a hozzájuk hasonló alapokon nyugvó és júniusban a parlament által elfogadott szerencsejáték szabályozásnak a Végrehajtási Rendelete még sehol nincs, tehát máris két év lemaradásban, és sok milliárd forint mínuszban vagyunk hozzájuk képest.