Dagad a lottócsalási botrány

2016-01-02
Az amerikai lottószektor résztvevői amiatt aggódnak – nem egészen alaptalanul -, hogy az immáron több államra is kiterjedő botrány megingatja a fogyasztói bizalmat.

 

Mi is írtunk róla, hogy szeptemberben 10 évre ítélték Eddie Tiptont, az iowai székhelyű Multi-State Lottery Association információ biztonságáért felelős ex-igazgatóját, amiért 2010 decemberében megpróbálta lenyúlni a Hot Lotto elnevezésű játék 14 millió dolláros jackpotját. A Multi-State Lottery Association adminisztrálja számos amerikai állam lottójátékát, és osztja ki a nyereményeket a lottótársaságok felé.

 

Az ügy kezdetektől fogva gyanús volt: a szóban forgó jackpotért egy évig senki sem jelentkezett, majd a határidő lejárta előtt két órával egy New York-i ügyvéd sétált be az iowai lottótársaság irodájába a nyertes szelvénnyel. Az ügyvéd elmondta, hogy egy bizalmi vagyonkezelési alapot képvisel, melynek tagjait nem volt hajlandó megnevezni. Mivel a lottótársaság csak nevesítve fizet ki nyereményeket, megtagadta az összeg kifizetését. Szinte hihetetlen, de az ügyvéd ezek után visszalépett a nyereményigényléstől, és a több millió dollár így visszaszállt a nyereményalapba. A lottótársaság nyomozni kezdett a furcsa ügyben, és a szelvény vásárlásának helyén lévő biztonsági kamera által rögzített képen korábbi munkatársai felismerték Tiptont.

 

 

Kiderült, hogy az 52 éves Tipton a cégnél meglévő, igazgatónak járó kiváltságait arra használta, hogy meghekkelje a sorsolást végző számítógépet. Biztonsági főnökként először a biztonsági kamerákat állította át úgy, hogy csak 60 másodpercenként készítsenek felvételt, majd ezt a kis időt kihasználva pendrive-ról egy olyan rootkitet telepített a sorsolást végző szerverre, mely segítségével később távolról be tudott lépni, és módosítani tudta a véletlenszám generátort.

 

Az ügyészség most azt gyanítja, hogy Tipton legalább négy alkalommal szerzett meg ilyen módon lottónyereményeket több államban, és a három másik jackpottal még további 8 millió dollárt zsebelt be. Tiptont - aki jelenleg óvadék ellenében szabadlábon van a fellebbezési folyamat alatt – így már Colorado, Oklahoma és Wisconsin államokban is csalással és pénzmosással vádolják. 

 

Tipton testvére, Tommy, és barátja Robert Rhodes ellen is nyomozás van folyamatban. A hatóságok szerint Tommy Tipton volt egy coloradói 4,5 millió dolláros jackpot három nyertesének egyike; és Tipton 10 százalékos részesedést fizetett egy barátjának azért, hogy felvegye a nyereményt a nevében. 2008-ban Rhodes jogi cége egy 2 millió dolláros Megabucks jackpotot is felvett Tipton nevében Wisconsinban.

 

A hatóságok még mindig nem ismerik teljes mértékben Tipton csalási sorozatának teljes történetét, és most minden olyan jackpotot kivizsgálnak, melyet saját számokkal játszva nyertek meg. Thomas Miller, korábbi iowai helyettes főügyész, aki két és fél éven keresztül foglalkozott az üggyel, azt nyilatkozta az AP hírügynökségnek, hogy „meglehetős naivság” azt gondolni, hogy Tipton csak az eddig felfedezett négy jackpotot manipulálta meg, hiszen 37 amerikai állam lottótársasága használja a Multi-State Lottery Association véletlenszám generátorát…

 
Címkék: csalás, lottózó,