Figyelem! Fontos pályázati határidő közeleg!

2013-05-29
Nem ülhetnek keresztbe tett kézzel azok, akik trafikot szeretnének nyitni a közeljövőben. Már a dohánykoncessziós pályázati procedúra is sok energiát igényelt a trafikra áhítozóktól, de a megnyert koncesszióval kezdődik csak igazán a teendők hosszú sora.

 

Sokan úgy pályáztak, hogy üzlethelyiségük még nem is volt, hiszen ez nem volt feltétel a pályázatban, sőt sokuknak cége sem, így az eredmények kihirdetése után gőzerővel folyt a cégalapítási procedúra. Volt, ahol az "egyszerűség kedvéért" egy lakásba 25 darab, trafikot üzemeltető céget jegyeztek be, összesen 90 megnyert koncesszióval. Az üzlethelyiség megtalálása is sok fejtörést okozhat. Van, aki a koncessziót nem nyert, de jól bejáratott helyi trafikoshoz ment be pofátlanul vételi ajánlattal, de sokan kötöttek ki a Molnál, "aki" a honlapján még egy listát is közzétett, hogy hol vannak még cigit nélkülöző kutak, de nyílik dohánybolt használtruhásbolt és kukkolda helyén is, sőt még a Mammut oldalát is megbontják, hogy utcáról nyíló cigiboltot nyithassanak.

 

Ha a cég és az üzlehelyiség megvan, kezdődhet a bútorozási proccedúra. Ugyan a Nemzetidohány.hu oldalán közzétett arculati kiírást nem teszik köteletővé, de azt sem közlik, mi történik, ha nem az általuk bútorokhoz javasolt amerikai dió színt vagy bézs színű falat választja a vállalkozó, a bútorok egységességéről már nem is beszélve. Ha már egy kezdő trafikos beruház egy legalább 20 évig tartó berendezésre, akkor valószínűleg az ajánlottat fogja választani, már csak azért is, mert ha ma azt mondják, hogy nem kötelező, holnap még mondhatnak mást. Történt már ilyen pici hazánkban.

 

Tehát ha mindez megvan, akkor sem dőlhet hátra fáradtan az egyszeri (vagy két-három, sőt ötszöri) trafikos, ugyanis hiába figyelmeztetett a NAV múlt héten, még mindig csak 671 darab dohánytermék-kiskereskedelmi engedély iránti kérelem érkezett be keddig a hatósághoz. Ez azért kritikus, mert a törvény a vámhatósági engedélyezési eljárás lefolytatására 30 napot biztosít az engedély iránti kérelem benyújtásától számítva, tehát ha valaki július 1-jén ki szeretne nyitni, akkor a héten ezt írásban kell közölnie a NAV-val. Ezt eddig csak minden kilencedik koncessziótulajdonos tette meg.

 

További ügyintézést igényel még természetesen a termékek beszállítóival való szerződés, és ha lottót is szeretne a trafik árusítani, akkor folyamodnia kell a Szerencsejáték Zrt-hez is bizományosi értékesítési helyért. A lottózó alapítása nem olyan egyszerű, mint ásványvizet árulni, terminálkezelői vizsgával és egyéb elvárásokkal kell szembenézni annak a trafikosnak, aki a Szzrt. partnere szeretne lenni.

 

Valószínűsítjük, hogy a koncessziós pályázatban minden nyertes vállalta a július 1-jén való kinyitást, hiszen ez a 120 pontból 25-öt ért, a kiélezett versenyben 15 633 pályázat érkezett és 5400 nyertest hirdettek meg. Arról viszont sehol sincs utalás, hogy mi lesz azokkal a pályázókkal, akik, bár vállalták a júliusi nyitást, azt mégsem lesznek képesek megvalósítani.