Ciki lett Trumpnak a kaszinó – levetette a nevét

2017-02-27
Donald Trump nevét eltávolították az Atlantic City-ben lévő Taj Mahal kaszinóról – négy hónappal azután, hogy barátja, a szintén milliárdos Carl Icahn bezárta azt.

 

Mikor 2015-ben megmentette a kaszinót a csődtől, Icahn beszélte rá Turmpot, hogy továbbra is engedje, hogy a neve az ajtó felett maradhasson. 

Később azonban Trump, aki 2009 óta nem vett részt a kaszinó vezetésében, felháborodott azon, ahogy a Taj-t és testvérét, a Plaza-t vezetették azok a hedge fund-ok, melyeknek eladta őket.

Trump 2009-ben megegyezett az új tulajdonosokkal, a Trump Entertainment-tel, hogy továbbra is használhatják a nevét 10%-os részesedésért cserébe. Most azonban már nem akarja, hogy bármilyen köze is legyen a két létesítményhez, és peres úton távolíttatta el a nevét róluk.

 

 

A perben azt állította, hogy a Trump Entertainment teljesen lezüllesztette a két kaszinót és így a márkát is, mely valaha „egyet jelentett a legmagasabb minőségi szinttel, a luxussal, presztízzsel és sikerrel.”

“Azt akarom, hogy mindkettőről vegyék le.” jelentette ki Trump. „Sok éve nem vagyok már jelen Atlantic City-ben. Az emberek azt hiszik, hogy mi üzemeltetjük, de nem. Nem mi vagyunk azok. Nem én vagyok az.”

 

A Plazáról el is távolították a nevét, de a Trump által nagyra tartott Icahn sikeresen meggyőzte, hogy a Taj-on fent maradhasson. Megegyeztek azonban, hogy 2017 márciusában leveszik a nevét, ha az ingatlant nem újítják fel.

 

Icahn tartotta a Taj 286 millió dolláros adósságának nagy részét, és felajánlotta, hogy részvénnyé alakítja ezt az adósságot, valamint befektet akár 100 millió dollárt is az ingatlanba, feltéve, ha a város ad neki bizonyos engedményeket.

Ezek közé tartozott a munkavállalók egészségbiztosítás és nyugdíjbiztosítás alóli ideiglenes felmentése, amivel kiváltotta a kaszinódolgozók szakszervezetének haragját. Szakmai ellenállás bontakozott ki, melynek következtében a Taj októberben végül bezárt.

 

Trump a világ nyolcadik csodájának nyilvánította a Taj-t annak 1990-es megnyitásakor, melyet 203 millióért vett meg félig készen a Resorts Internatioal-tól. Mikorra befejezték a beruházást, 1 milliárd dollárba került, és még abban az évben csődöt jelentettek. Ez volt az első eset, hogy a világ eme csodája fizetésképtelennek titulálta magát, melyre a jövőben még számos alkalommal sor került.

 

Icahn, akitől azt várták, hogy újranyitja a Taj-t, nemrégiben azt mondta, hogy el fogják adni az épületet...

 
 
 
Címkék: kaszinó,