Chile: a 2010-es földrengés hatásához hasonlítják a dohányzástilalom miatti kaszinóbevétel visszaesést

2013-06-13
A földrengés óta 32 hónapja folyamatosan, egyenletes tempóban növekedett Chile kaszinóinak a bevétele. Egészen a dohányzási tilalom márciusi bevezetéséig.

 

Az áprilisi játékadó bevétel negyedével, 24,6%-kal marad el az előző év azonos időszakában elért összegtől. A csökkenés már márciusban is megfigyelhető volt, ekkor 13 százalékkal maradt el a bevétel az előző évitől.

 

Hasonló visszaesés utoljára 2010 márciusában volt, amikor földrengés miatt be is kellett zárni az abban érintett kaszinókat, Chile legnagyobb forgalmú kaszinója, a Monticello Grand Casino hetekig nem fogadott vendégeket.

 

 A játékkaszinók havi tiszta játékbevétele 2009 januárjától a közelmúltig (milliárd peso)
 

Chilében a felnőtt lakosság 40 százaléka dohányzik. A tilalom bevezetése óta a kaszinót látogatók száma 16,3 százalékkal 453.000 főre, az egy főre jutó, kaszinóban elköltött összeg pedig 10%-kal, 80 dollárra csökkent. A csökkenés nem minden szegmensben volt egyforma; a nyerőgépes részlegen erőteljesebb, az asztali játékoknál kisebb mértékű volt. A különbséget az egyik kaszinó vezetője azzal magyarázta, hogy a nyerőgépek nagy termekben vannak elhelyezve, ahonnan hosszabb idő kimenni dohányozni, míg az asztali játékok közelebb esnek a teraszokhoz.

 

 Felnőtt dohányosok aránya a népességben a térségben levő országokban
 

Egy szakértő ezt nyilatkozta: "Az emberek a szabadidejüket jönnek eltölteni a kaszinóba. Ha az idejüket meg kell osztani a játék és a dohányzás között, kevesebb idejük marad játszani. Eddig a kettőt egyszerre csinálták."

 

 A bevétel növekedés/csökkenés aránya játéktípusok szerint az előző év azonos időszakához hasonlítva
 

A kaszinóüzemeltetők most nyitott teraszokra kihelyezett gépekben gondolkodnak, és abban reménykednek, hogy egy év alatt újra eléri a bevétel a februári szintet.

Az LVS multimilliárdos elnök-vezérigazgatója, Sheldon Adelson, a spanyol Eurovegasba beruházni készülő üzletember is átlátja a dohányzási tilalom veszélyeit, éppen ezért annak a kaszinókban való felfüggesztéséért lobbizott nemrégiben a spanyol kormánynál, és úgy látszik, meg is kapja a kivételes engedélyt.

 

 

Címkék: kaszinó,