Camelot az Epsom Derby favoritja

2012-05-29
Mint 1780 óta minden évben, idén is megtartják ezt a nagyszabású eseményt, mely az angolok szemében az év egyik kitüntetett ünnepe, ahol nem ritkán maga a királynő is megjelenik.

 

A „Derby” megnevezés mára már világszerte a nagyszerű versenyek szinonimájává vált, azonban az Epsom az eredeti Derby. (A verseny jelenlegi hivatalos elnevezése a mostani szponzor  miatt Investec Derby.)  Az Angliában csak The Derby-ként ismert Group 1-es futamon csak hároméves telivérek indulhatnak. A futamot az Epsom Downs versenypályán rendezik, a lovaknak 2.423 métert kell lefutniuk.  

Ez a leggazdagabb és a legnagyobb presztízzsel rendelkező klasszikus verseny Angliában. A futam a Hármas Korona középső ága – az első a 2000 Guineas, a harmadik pedig a St. Leger.  

 

A brit királyi család a 2011-es Epsom Derby-n (Fotó: Bauer Griffin)

 

Az idei, 233. alkalommal megrendezett futamra június 2-án kerül sor, a díjazás 1.325.000 font lesz.  12 hároméves telivér áll rajthoz, köztük a veretlen Camelot, az Aidan O’Brien tréner által nevezett öt ló egyike. O’Brien egyébként Gelileo-val (2001) és High Chaparral-lal (2002) már nyert Epsom Derby-t, idén pedig az ő trenírozottjai közül került ki az eddigi négy klasszikus brit és ír futam győztese közül három.  

 

A futam favoritja Camelot, az idei szezon első klasszikus futamának, a május 5-én Newmarket-ben rendezett 2000 Guineas-nek a győztese. Ha az Epsom-on is nyerni tud, ő lesz a 37. olyan ló, aki mindkét versenyen győzedelmeskedni tud. Legutoljára ez Sea The Stars-nak sikerült, 2009-ben. Montjeu fia, jelenleg 4/6-os odds-szal  a futam favoritja. Az utolsó olyan ló, aki favoritként tudott nyerni  az Shergar volt, aki 1981-ben 10/11-es oddsszal rekordnak számító 10 testhosszal győzött. 

Camelot zsokéja Aidan O’Brien legidősebb fia, a 19 éves Joseph O’Brien lesz. Michael Church, a Derby hivatalos történésze szerinte, ha Camelot nyerni tud szombaton, ez lesz az első alkalom a verseny illusztris történelme során, hogy apa/fia kombináció győzedelmeskedik a tréner/zsoké szerepben.

Camelott 11 riválisa közül 4 Aidan O’Brien nevezettje lesz, így könnyen lehet, hogy a Camelot-ra legnagyobb veszélyt jelentő lovat a saját istállóján belül kell keresni.

 

Itt lesz Imperial Monarch (aki április 28-án megnyerte a Group 3-as bet365 Classic Trial-t a Sandown Park-ban), Astrology (aki 11 hosszal verte május 11-én a Group 3-as Dee Stakes mezőnyét Chester-ben), Father Of Science (aki a Maiden Stakes-t nyerte Chesterben) és Tower Rock (aki május 13-án nyakhosszal lett második a Derrinstown Stud Derby Trial-on Leopardstown-ban).

 

Marcus Tregoning tréner elégedetten nyilatkozott az általa nevezett Cavaleiro-ról, miután a hároméves kanca 6 és fél furlongot futott Lingfield-ben zsokéjával, Hayley Truner-rel, aki a második női zsoké, aki valaha is lovagol  a klasszikus futamon.

Cavaleiro - a 2006-os Derby hősének, Sir Percy-nek a fia - kétszer nyert kétévesként, aztán idén május 12-én harmadik lett a Group 3-as Betfred Derby Trial-on.

Tregoning elégedett volt Cavaleiro szombati munkájával, szerinte a ló idei legjobb formáját mutatta. „Tényleg nagyon tetszik…” – mondta. Emellett megjegyezte, hogy „Rendkívüli,hogy ilyen kicsi a mezőny, valószínűleg azért, mert mindenki megijedt Camelot-tól, furcsa egy év ez… Nagyszerű lehetőség Hayley Turner-nek és mindenkinek. Úgy gondolom, hogy Hayley egy nagyon jó versenyző, és nagyon jól fogja lovagolni Cavaleiro-t.”

Tény, hogy Nijinsky 1970-es Hármas Koronás menetelése óta nem volt 12-nél kisebb a Derby mezőnye.

 

Camelot legnagyobb riválisa a Dante Stakes bajnoka, Bonfire lehet, aki jelenleg 9/2-es oddszal fogadható. Manduro fia tavaly meggyőzően tudott nyerni York-ban.  A Dante Stakes bajnokai egyébként szokásosan jól szerepelnek az Epsom-on, hiszen Authorized (2007), Motivator (2005) és North Light (2004) is mindekét versenyt megnyerte.

 

Több olyan ló is indul rajtuk kívül, akik elismert futamokon értek már el sikereket, például a Chester Vase bajnoka, Mickdaam; és a négy verseny óta veretlen Main Sequence, aki legutóbbi,  negyedik győzelmét a Betfred Derby Trial-on aratta a Lingfield Park-ban május 12-én.

John Gosden 1997-ben már megízlelhette a Derby sikert Benny The Dip-pel, idei nevezettje pedig Thought Worthy, aki május 19-én megnyerte a Listed Fairway Stakes-t Newmarket-ben, mikor Rugged Cross egy testhosszal lemaradva harmadik lett. Rugged Cross térnere az a Henry Candy, aki az 1980-as második helyezett, Master Willie trénere is volt.

 

Investec Derby (Group 1) - £1,250,000, 3yo only, 1m 4f 10y, Class 1

 
Tréner Zsoké Előző futam Odds
Camelot A. O'Brien J. O'Brien 1. - English 2000 Guineas (G1) 4/6
Bonfire A. Balding J. Fortune 1. - Dante Stakes (G2) 6/1
Minimise Risk A. Balding J. Spencer 5. - Chester Vase (G3) 359/1
Father Of Science A. O'Brien ? 1. - Maiden Stakes 129/1
Cavaleiro M. Tregoning Hayley Turner 3. - Derby Trial Stakes (G3) 99/1
Mickdaam R. Fahey ? 1. - Chester Vase (G3) 74/1
Main Sequence D. Lanigan T. Durcan 1. - Derby Trial Stakes (G3) 23/2
Tower Rock A. O'Brien J. Heffernan 2. - Derrinstown Stud Derby Trial (G2) 139/1
Rugged Cross H. Candy D. O'Neill 3. - Fairway Stakes (LS) 74/1 
Thought Worthy J. Gosden W. Buick 1. - Fairway Stakes (LS) 28/1
Astrology A. O'Brien ? 1. - Dee Stakes (G3) 29/2
Imperial Monarch A. O'Brien ? 1. - Classic Trial (G3) 37/2
 
 
Címkék: lóverseny,