bwin.party: 40.000 eurós büntetés egy 10 éves francia ügy miatt

2014-04-10
Már mindenki azt hitte, hogy feledésbe merült az ügy, a francia hatóság most mégis lecsapott Norbert Teufelbergerre és Manfred Bodnerre annak ellenére, hogy még az EU szerint sem vétettek.

 

A Gamingintelligence portál szerint a francia hatóságok 40.000 eurós büntetést szabtak ki a bwin.party vezetőire, Norbert Teufelbergerre és Manfred Bodner-re a cégcsoportnak a mostani francia szerencsejáték szabályozás előtti időkben végzett tevékenységéért.

 

Teufelbergert és Bodnert  több, mint 10 évvel ezelőtt történtekért marasztalta el most a bíróság annak ellenére, hogy az eredeti feljelentők, a francia szerencsejáték monopólium tulajdonosai, a Française des Jeux (FDJ) és a Pari-Mutuel Urbain (PMU) már rég visszavonták keresetüket.

 

A vádak között szerepelt, hogy a cég illegálisan kínált fogadási lehetőséget sporteseményekre és lóversenyekre, illetve reklámtevékenységet is folytatott 2003 és 2005 között. A vádemelés 2006 szeptemberében történt, amikor a két cégvezetőt egy sajtókonferencián letartóztatták. A sajtókonferencia éppen arról szólt, hogy a cég szponzorációt vállalt egy monacói focicsapatnál.

 

A francia hatóságok hét évig ültek az ügyön, az első meghallgatást ugyanis csak 2013 szeptemberére tűzték ki. Ezen kommunikációs problémák miatt a két üzletember nem tudott megjelenni, ekkor a tárgyalást 2014 áprilisára halasztották.

 

Sokan már azt hitték, hogy feledésbe merült az ügy, ugyanis időközben a bwin volt az első olyan cég, aki 2010 júniusában liszenszet kapott a frissen szabályozott francia piacon.

 

A cégcsoport egyébként végig ártatlannak vallotta magát arra hivatkozva, hogy betartották az ide vonatkozó EU-s jogszabályokat. Ezzel elvileg az Európai Bizottság is egyetért, ugyanis egy 2006-os állásfoglalásukban kifejtették, hogy nem lett volna szabad a szerencsejáték szolgáltatás szabad mozgását korlátozni, hiszen az FDJ és a PMU is reklámozott abban az időszakban. 

 

Franciaország nem az egyetlen hely, ahol a bwin.party tisztségviselői bajba keveredtek. 2013 novemberében egy belga konferencián a belga hatóságok szintén letartóztatták Teufelbergert a csoport 2012 óta az országban végzett engedély nélküli tevékenységéért.