Dőlne a szerencsejáték adó, ha hagynák

A bwin stratégiai célja, hogy minden szabályozott lokális piacon jelen legyen, így kész arra, hogy a jövőben Magyarországon is belépjen az adót fizető online szerencsejáték-szervező vállalatok táborába. A cég kelet-európai igazgatója szerint a magyarországi szerencsejáték-szabályozás jó irányban indult el, de még hiányos, mert kimaradt a törvényből például az online sportfogadások szabályozása.

Thomas Tzokas, a világ egyik legnagyobb online szerencsejáték-szervező vállalata, a bwin.Party Digital Entertainment kelet-európai igazgatója ezt a Magyar Sportújságírók Szövetségének hétfő esti, a sportfogadásokról szóló rendezvényén mondta el.
 
„Nemcsak a mi feladatunk, hanem a médiáé is, hogy emlékeztessük a felelősöket arra, hogy az online sportfogadások szabályozása kimaradt a magyar törvényből” – hangsúlyozta az igazgató.
 
Makány Bertold, a bwin magyarországi képviselője a Fortunaweb.hu kérdésére részletesebben is kifejtette a cég álláspontját a magyarországi szerencsejáték-szabályozással kapcsolatban. A szakember szerint az új magyar szerencsejáték törvény „derült égből villámcsapásként érkezett”. A jogszabályt több szempontból is meglepően jónak nevezte, amely tulajdonképpen a dán szabályozást követi, ugyanakkor számos probléma is van vele, az egyik, hogy nem egységesen kezeli a különböző online szerencsejátékokat.
 
„A pókert nagyon tisztán szabályozza, az internetes kaszinójátékok esetében tisztázni kellene benne, hogy azok milyen kapcsolatban vannak az egyéb kaszinójátékokkal, az online sportfogadás pedig valamilyen oknál fogva kimaradt a törvényből” – jelentette ki Makány Bertold, majd hozzátette, éppen ezért a törvényt a bwin ebben a formában még nem tartja véglegesnek.
 
„Ha a jogalkotónak az volt a szándéka ezzel a törvénymódosítással, hogy az államháztartást stabilizálja, vagyis az adóbevételt maximalizálja, akkor azt gondoljuk, hogy ehhez a termékek körét mindenképpen szélesítenie kellene. Mivel a bwinnél jelen lévő négyféle játéktípus - sportfogadás, póker, kaszinó, játékok - egynegyedét szabályozza csak a magyar törvény, akkor így nagyjából csak a potenciális adóbevétel egynegyede folyhat be a magyar államkasszába” – fogalmazott Makány Bertold, majd hozzátette: ez csak a kisebbik probléma, mert a bwin technológiailag nem feltétlenül tudja kezelni azt a helyzetet, hogy hirtelen kivegye az egyik termékét a kínálatból, és csak azokat nyújtsa a magyar játékosok számára.
 
Makány Bertold úgy gondolja, a törvényalkotó azzal a lépéssel, hogy a jogszabályból kihagyta az online szerencsejátékokat, tulajdonképpen helyzeti előnyt kíván nyújtani az állami tulajdonban lévő Szerencsejáték Zrt.-nek, amely köztudottan 2012 tavaszán készül el új online sportfogadási játékának fejlesztésével. A szakember szerint a törvény a hiányosság miatt a jelenlegi formájában nem is EU-konform, s emlékeztetett arra, hogy az uniós előírások szerint a jogszabály akkor tekinthető majd véglegesnek, ha azt az Európai Unió valamennyi tagállama jóváhagyja. „Egyelőre nincs információnk arról, hogy valamelyik tagállam vétót emelt volna. Ha lesz ilyen, akkor arról az Európai Bizottság értesíti majd a magyar kormányt” – tette hozzá.
 
A másik probléma a magyarországi képviselő szerint az időtávval van, és úgy látja, nemcsak a bwin nincs arra felkészülve, hogy január 1-jén beálljon a sorba, és adót fizessen. „Ez a kisebbik probléma, a bwin erre hajlandó, de jelen pillanatban a szerencsejáték felügyelet részéről nem érkezik olyan jelzés, hogy a hatóságnál pontosan tudnák azt, hogyan lehet egy játékengedélyt befogadni, milyen adatok kellenek hozzá, és mi ennek az eljárásnak a módja.
 
„A törvényalkotók iszonyatosan kevés időt hagytak a magyar állami apparátusnak arra, hogy lekövesse ennek a törvénynek a megvalósítását, illetve hogy a játékszervezők is felkészüljenek ezekre a szabályokra. Most majd a játékszervezők sorra megkeresik a felügyeletet, és akkor elindul az a folyamat, amelynek során tisztázzák, hogy pontosan milyen feltételekkel vehetnek részt a magyar piacon. Rengeteg részlet van, és az ördög mindig a részletekben bújik meg”.
 
Makány Bertold összességében kétli, hogy a módosított szerencsejáték törvény életbe lépésének napjára, azaz 2012. január 1-jére már valamennyi online szerencsejáték-szervező cég a működési engedély birtokában lesz.
 
Véleménye szerint egyébként az összes olyan online játékszervező cég beszerzi majd az itteni engedélyt, amely már jelenleg is működtet magyar nyelvű oldalt. Emlékeztetett arra, hogy amikor Németországban megnyitották az online szerencsejáték piacot, az első hónapban több száz cég regisztrálta magát. A bwinnél azonban úgy kalkulálnak, hogy hosszabb távon csak néhány jelentősebb cég marad meg a piacon, mert a lokális igényekhez való alkalmazkodás olyan hatalmas technológiai költségekkel jár majd, amelyet csak a nagyok lesznek képesek finanszírozni.