Büntetik az illegális oldalakon játszókat Belgiumban

2014-03-21
Jelenleg zajlik az első olyan per Belgiumban, melynek vádlottjai egy illegális szerencsejátékokat kínáló bár játékosai, és az ezzel kapcsolatos hírekből az derül ki, hogy a belga szerencsejáték hatóság hamarosan az online játékosokra is kiveti a hálóját.

 

Belgiumban az online szerencsejátékokat és a liszenszelési rendszert a 2011-től hatályos szerencsejáték törvény szabályozza. A törvény értelmében ahhoz, hogy egy vállalat online szerencsejáték liszenszet igényelhessen, partnerségi viszonyban kell lennie egy földi kaszinóval. 

 

A jogszabály szerint  az engedéllyel nem rendelkező oldalakon való játék bűncselekménynek minősül. Az ilyen, „szürke” piacon üzemelő oldalak játékosait igen komoly, 150 ezer eurós (47 millió forintos) bírsággal sújthatják, sőt akár három év börtönbüntetést is kiszabhatnak rájuk. A játékos feladata, hogy megbizonyosodjon, hogy nem szegi-e meg a törvényt, tehát az ő felelőssége ellenőrizni azt, hogy az adott oldal szerepel-e a jelenleg 80 címet tartalmazó nyilvános feketelistán.

Ezidáig egyetlen játékos sem büntettek meg, azonban a DLA Piper jogi iroda szerint ez hamarosan megváltozik. 

 

A belga szerencsejáték hatóság egy hete duplájára, 15-re emelte az általa alkalmazott ellenőrök számát. Októberben már végrehajtottak egy akciót, melyben az illegális nyerőgépek játékosaira csaptak le, ennek pere zajlik jelenleg. Ezek tehát nem online játékosokkal szemben folynak, de a DLA Piper beszámolója szerint „a belga szerencsejáték hatóság állítólag bejelentette, hogy razziáját kiterjesztené az online játékosokra is”.

"Érdekes lesz látni, hogy milyen messzire megy el a hatóság egy-egy játékos megbírságolása kapcsán, és hogy vajon az ügyészség is hajlandó lesz-e prioritást adni ezeknek a jogsértési ügyeknek." olvasható a DLA Piper tájékoztatójában.

 

A szerencsejáték hatóság szóvivője, Marjolein De Paepe szerint elég időt adtak a játékosoknak arra, hogy alkalmazkodjanak a szabályozott online szerencsejátékokkal kapcsolatos jogszabályokhoz. „Várakozásaink szerint négy év után tudniuk kell, hogy mi legális, és mi nem.” közölte.

 

Jelenleg hat online pókerterem rendelkezik belga engedéllyel: a PokerStars, a bwin, a Partouche, a Unibet, a GoldenPalace.BE és a Win2Day.