Bulgária harmadára csökkentette a játékadót

2013-12-05
15% forgalom utáni adó helyett csak a nettó játékbevétel után kell 20% játékadót fizetni. Hátha így jobban tetszik majd az online cégeknek.

 

Tegnap került szavazásra, és 110/79 arányban el is fogadták a játékadó módosítást Bulgáriában "jobb a sok kicsi, mint a nem  létező nagy bevétel" megfontolása miatt.

 

Az adócsökkentés ugyanis a szolgáltatók által fizetendő adó harmadára mérséklését jelenti, de a 15% forgalom utáni adót egy szolgáltatón kívül senki nem volt hajlandó fizetni, és nem is folyamodtak román liszenszért. Bulgária erre bosszúból feketelistára pakolt minden létező online szerencsejáték szolgáltatót.

 

Hogy ne tűnjenek azonban extra engedékenynek, bevezettek most egy egyszeri liszenszdíjat is, melynek mértéke 51.000 euró, vagyis 15,3 millió forint, ezen felül kell majd fizetni havonta a profit alapján számított játékadót.

 

A 20%-os, nettó játékbevétel után fizetendő adó lesz érvényes minden más online és offline szerencsejáték ágazatokban is, akár belföldi, akár külföldi szolgáltatóról legyen szó.

 

Yordan Tsonev, a bolgár költségvetési bizottság elnöke kifejezte reményét, hogy a jelenleg egyetlen online szolgáltató mellé jövőre mások is csatlakoznak majd, és a jelenleg évi 11,2 millió eurós játékadó bevétel 25 millióra nő majd 2015-re. A liszenszigénylési procedúra ugyanis hat hónapot vesz igénybe, tehát a szolgáltatók igazi beindulása leghamarabb ekkorra várható. Yordan Tsonev ezzel együtt természetesen megígérte, hogy a sokat emlegetett bolgár szerencsejátékos feketelista rövidülése is várható.

 

Csak összehasonlításképpen: a magyar szerencsejáték törvény a még ki sem írt szerencsejátékos liszenszekért az alábbi díjakat fogja kérni:

 

1. 10-20 millió forint egyszeri pályázati díj a játéktípusok számától függően

2. évi 100 millió forint liszenszdíj játéktípusonként

3. negyedévenként a profit 2,5%-a szerencsejáték felügyeleti díjként

4. nettó játékbevétel (profit) 20%-a kéthetente bevallva és fizetve

 

Bulgária népessége 7,4 millió, területe 111 ezer négyzetkilométer.

Címkék: piaci információ,