Biztosítással, ingyen hitellel segítik a trafikosokat

2013-06-19
Nem kell félni a betöréses rablásoktól az újdonsült trafikosoknak: amíg egy kisbolt korábban csupán tíz-húsz százalékos kártérítésre számíthatott, a júliusban nyíló dohányboltoknak már teljes kártalanítást ígérnek.

 

A Wáberer Hungária Biztosító és a CIG Pannónia Életbiztosító kínálatában is találunk ilyen ajánlatot, amely egészen újszerű a kisboltok biztosításának gyakorlatában. Az utóbbi cég mások mellett arról nevezetes, hogy - mint a hvg.hu megírta - egyik tulajdonosa, Missura Gábor, a Palus Trafik Dohánykereskedelmi Bt. résztulajdonosaként szállt be a trafiküzletbe. A CIG felügyelőbizottsági elnöke pedig nem más, mint a volt jegybankelnök, Járai Zsigmond.

 

"Korábban úgynevezett hányadrész-biztosítást kötöttek a trafikosokkal, ami azt jelentette, hogy a kár alig 10-20 százalékát fizette ki a biztosító, ha kirabolták az üzletet" - mondta el lapunknak egy magát megnevezni nem kívánó biztosítási szakember. Hozzátette: a biztosítók nem akartak nagy kockázatot vállalni, mivel ezeket a néhány négyzetméteres helyiségeket alig védte valami, ráadásul miután naponta frissült az árukészlet, sok esetben még az ellopott áru mennyiségének meghatározása is gondot okozott. "Rendkívül ritka, hogy egy biztosító ekkorát kockáztasson" - fűzte hozzá, megjegyezve: bár korábban is voltak százszázalékos kártérítésről szóló ajánlatok, de ezek mindenekelőtt a nagyobb cégeknek szóltak, amelyek biztosítani tudták az üzlethelyiségek megfelelő védelmét.

 

Ám nem ez az egyedüli ajánlat, amellyel kifejezetten a trafikosoknak kedveznek: az OTP Bank is külön hitelkonstrukcióval készült. A hitel igénylésénél, amely koncessziónként elérheti az ötmillió forintot, a bank sem a lezárt éves gazdálkodási adatokra, sem a számlaforgalomra nem kíváncsi, lévén "kezdő vállalkozásokról" van szó. Emellett kedvezményes számlavezetéssel is támogatják a dohányboltok elindulását: a számlanyitást követően hat hónapig nem számítanak fel számlavezetési díjat. És ha mindez még nem lenne elég, az OTP abban sem hagyja magára a dohányboltosokat, hogy megtalálják a megfelelő üzlethelyiséget - ebben az OTP IngatlanPont, a bankcsoport ingatlanközvetítő hálózata nyújt segítséget.

 

Viszont akik nem akarnak részletfizetéssel bíbelődni, azoknak ingyenhitel is van: munkahelyteremtés címszó alatt nem kevesebb mint 24 milliót fizet ki a gazdasági tárca hat cégnek, amely összesen 25 trafik üzemeltetésének jogát nyerte el Heves és Fejér megyében. A vissza nem térítendő milliókat bérköltségeik kifizetésére fordíthatják a cégek, azaz lényegében ingyen foglakoztathatják alkalmazottaikat azokban az üzletekben, amelyek biztos jövedelmezőségét többszöri törvénymódosítással biztosította a kormány.

 

Legutóbb május 21-én írták át a trafiktörvényt, négyről tíz százalékra emelve a trafikok garantált hasznát. A dohányboltosok zsebében maradó árrés megemelését korábban az Országos Kereskedelmi Szövetség is támogatta, ám a termékkör kibővítése nélkül. A szövetség úgy érvelt: a kettő együtt aránytalan előnyt jelentene a trafikosoknak az alkoholok, üdítők, újságok piacán.

 

Forrás: NÉPSZAVA-információ 

Címkék: trafik,