Betting exchange

p2p (person to person) fogadás
A tőzsdei kategóriák között fontos helyet foglal el a "Sportfogadási Tőzsde" vagy "Sportesemények Tőzsdéje". A névnek nincs még általánosan használt megfelelője. Angol megnevezése "Betting Exchange". Peter Webb a pénzügyi zseni szerint a Betting Exchange és a Stock Exchange csak egy ugrásra van egymástól.

Története az 1995-2000 év közötti időszakra tehető. Andrew Black és csapata befektetők Londoni Stock Exchange-n. Mint jóravaló angol úriemberektől, tőlük sem állt messze a sportfogadás. Az ötletük az volt, tőzsdei alapokra kell helyezni a sporteseményeket! Évekig titokban tartották elképzelésüket, ez idő alatt megszervezték a technikai hátteret, a folyamatos és fennakadás nélküli üzemeltetés lehetőségét.
Valamint időtálló és speciális szabályokat kellett alkotniuk a sportesemények tőzsdei háttere miatt. Törvények nem tiltották, így 2000-ben Flutter.com néven mintegy százezer felhasználóval megalakult "Sportesemények Tőzsdéje". A nevet rövidesen megváltoztatták Betfair.com-ra.

A cég népszerűsége robbanásszerűen nőtt, napjainkban is töretlenül fejlődik, jelenleg kb.2,5 millió tagja van. Az interfészt 21 nyelvre lefordították, természetesen a magyart kivéve.Üzleti növekedést tekintve a cég elsők közé tartozik a világon, beleértve a Google-t és a Yahoo-t is. 2003-ban elnyerték az Angol Királynő által adományozott "Award Díj"-at, amely Angliában a legtekintélyesebb üzleti kitüntetés. 2008-ban másodszor is "Award Díj"-as a cég, ezzel csatlakozott elismerésben a Rolls Royce, Weetabix, Aston Martin, és James Dyson LTD. cégekhez, amelyek a legutóbbi évek "International Trade" kategória nyertesei Angliában.

Minek köszönhető ez az óriási népszerűség? A kérdés megválaszolásához vissza kell kanyarodni a Tőzsde alapelveihez és a hagyományos sportfogadáshoz. Ha a Tőzsdén vásárolsz egy vagy több cég részvényeiből, nyilvánvalóan azért teszed, mert haszonnal szeretnél túladni rajta, illetve ha az árak nem úgy alakulnak, minél kevesebb veszteséggel igyekszel megszabadulni azoktól.

Ha a hagyományos sportfogadásban egy bukméker irodában az Interneten vagy máshol teszel egy vagy több fogadást,ezzel tulajdonképpen részvényt, részvényeket vásárolsz amellyel leteszed voksodat (pénzedet) egy bizonyos bekövetkezésre. De nem adhatod el azokat, ha az esemény közben számodra kedvező helyzet áll elő! Csak reménykedsz, hogy a kedvező helyzet fennmarad az esemény végéig (legtöbbször nem így van), és visszatérül befektetésed a várt haszonnal.
Ráadásul a bukmékereknél "nyomott" áron vásárolhatsz részvényeket (oddsokat), mert beépített árréseik miatt biztos haszonnal szállnak ki egy sporteseményből, bármi annak végeredménye! Ezt úgy teszik, hogy egy sporteseményre beérkező pénzösszegek függvénye szerint (vásárolt részvények) változtatják oddsaikat (áraikat) az árrésük irányába, amelyet így érvényesítenek hosszú távon. Nem egy sporteseményen, hanem globálisan.

Ezt oldotta fel megjelenésével a Betfair, amely nem bukméker, hanem közvetítő, egy brókercég, amely a szemben álló felek nézeteit közvetíti a sportfogadásban (ezek az oddsok vagy nevezhetjük részvényeknek is, amelyeket immár ezen a helyszínen el is adhatsz). A cég haszna a nyert fogadások után felszámított tranzakciós díj 5% amely egyes piacokon kevesebb. A vesztesek nem fizetnek semmit. Az oddsokat a sporteseményeken (részvények árai) a felhasználók véleménye állítja össze, így kb. 20%-al magasabbak a bukmékerek árainál, mivel nem tartalmaznak bukmékeri árrést.
Tehát a Betfair-en alapelveiben ugyanazt cselekedjük mint a Tőzsdén, az egyik helyen oddsokkal, a Tőzsdén pedig részvényekkel.

További tudnivalókat itt olvashat.

Forrás: p2pfogadas.hu

Címkék: sportfogadás,