Ilyen egy profi pókeres élete

2014-10-20
Az amerikai Dan Smith jelenleg 25 éves, és 9. helyen áll azon a listán, ami alapján az Év pókerjátékosa címet osztják. Rendszeresen pókerversenyekre utazik, ahol dollármilliókat nyer. Ez egyáltalán nem látszik meg rajta.

Póker profi pályafutása előtt sakkban volt nagymenő. Így mesél erről: „Hat éves koromban kezdtem sakkozni, majd a következő nyolc évben sakkversenyeken indulva az egész keleti partot bejártam. Ebben az időben vált a póker egyre népszerűbbé az tévében. Így hát minden versenyen, amint a sakkpartinak vége volt, mindenki elővette a kártyákat, és pókerezni kezdett. A sakk igazából költséges szórakozás volt. Utazási-és szállásköltségek, nevezési díjak. Némelyik verseny pénzdíjas volt, de volt, hogy csak serleget kaptunk. Apám általában arra buzdított, hogy inkább csak pénzdíjas versenyre menjek.”

 

16 éves kora körül kezdett online pókerezni, és persze őrült összegeket nyerni. A sakk egyszeriben el is lett felejtve. „Tinédzserként tulajdonképpen szégyelltem, hogy egy ilyen fura játékban, mint a sakk, vagyok jó. Amikor elkezdtem pókeren nyerni, vettem a családnak új hűtőgépet, és mosó-szárító gépet. Amikor a szüleim azt mondták, hogy ne pókerezzek, hanem inkább tanuljak, én azzal vágtam vissza: Na és ki vett nektek hűtőszekrényt? Utálták ezt, és ezért én jó sokszor fel is hoztam nekik.”

 

Dan kipróbálta a Maryland-i Egyetemet, mindössze egy félév erejéig, hiszen az agya mindig a pókeren járt. „Össze kellett egyeztetnem az iskolát, a közösségi életemet, és a pókert. Természetesen az iskola volt mindig a legutolsó.”

 

Amikor világossá vált, hogy nem neki találták ki az egyetemi tanulmányokat, Las Vegasba költözött, és teljes munkaidős profi pókerjátékos lett belőle. Azonban a 2011. április 15-i ’Fekete Péntek’ (amikor az online pókerszolgáltatókat egy tollvonással kiebrudalták Amerikából) közbeszólt. Ha pályafutását folytatni akarta, sok más amerikai pókereshez hasonlóan el kellett költöznie az országból, így Torontóra esett a választása. Itt bérel azóta is egy négy hálós lakást, két másik pókerjátékossal együtt. Mindenkinek van egy hálószobája, a negyedik pedig az ’iroda’, melyben asztalok és számítógépek vannak a pókerhez. „Az egyik lakótársamnak igazából asztal helyett futópadja van, így a testedzést is gyakorolja, miközben pókerezik.”- teszi hozzá.

 

Dan jelenleg a legkiemeltebb pókerversenyzők közé tartozik, olyan versenyekre jár, ahonnan talicskán tolják ki a pénzt. De szerinte az online póker jóval többet nyújt az élő versenyeknél.

 

„Amikor egy kaszinóban játszol, várnod kell az osztóra, hogy fizikálisan odaadja a lapokat, és várnod kell a többi játékosra, hogy cselekedjenek. Minden egyes leosztás több percbe telik, így nagyjából 25 leosztás megy le egy óra alatt. Amikor online vagyok, két képernyőn játszom 8-12 asztalon. Nincs osztó, így az egész sokkal gyorsabb, nagyjából 800 leosztást játszom végig egy óra alatt.”

 

Dan a cardplayer.com adatai szerint nagyjából 8,5 millió dollár nyereményt tudhat magáénak, legutóbbi nagy nyereménye, 2 millió dollár idén a júniusi  $100,000 No-Limit Hold'em Eight Max versenyen folyt be, de előző években is volt millió fölötti nyereménye. Csak 2012-ben összesen majdnem 3,8 millió dollárt nyert. Az idei „Év pókerjátékosa” versenyben jelenleg a 9. helyen áll. 

 

Ez egy csöppet sem látszik meg rajta. Nem visel súlyos aranyékszereket, ehelyett kedvenc viselete a póló és a farmer. Egyetemi időszaka alatt vett egy használt Honda Civic-et amit nemrég adott el, jelenleg nincs is autója. „Nem vagyok oda az anyagi javakért. Szeretem azt gondolni magamról, hogy egyszerű, hétköznapi ember vagyok. Az egyetlen dolog, amiben szeretem a luxust, az talán az evés, jókat eszem, bárhol is vagyok a világon. Nem kedvelem például a gyorséttermeket. Mostanában elkezdtem odafigyelni magamra. Szeretem a fitnesst. Hetente ötször jógázom, súlyt emelek, meditálok minden nap. Szeretek utazni, és sok szép helyre el is utazom. A világon a legjobban Melbourne-t szeretem. Ha nem lenne olyan hosszú az oda-visszaút, talán ott is élnék.”

 

Dan utazásairól és szórakozottságáról van egy pókerkörökben elhíresült sztori, miszerint idén augusztusban repülőre szállt, hogy a mexikói San Jose-ban landoljon. Szépen ment minden, amíg le nem szálltak, akkor tudatosodott benne, hogy tévedésből nem Mexikóba, hanem a Kaliforniai San Jose-ba vett jegyet. 

 

A jövőre vonatkozó terveiről mindössze ennyit mondott: „Fogalmam sincs, mit csinálok majd életem következő szakaszában. Jelenleg ebben a szakaszban élek.”

 

Címkék: bulvár, póker,