Bemutatjuk az ausztrál OZ Powerball lottót

2015-03-20
Nagyon sokan keverik ezt a játékot az amerikai Powerball-lal, pedig a nevén kívül szinte mindenben különbözik.

 

Az Oz Powerball lottójáték története:

 

Az első sorsolást 1996. Május 23.-án tartották. Struktúrájában a játék az amerikai Powerball lottójátékhoz hasonlított kezdetben, de 2013. márciusában a játék 7 nyerőszámos formátumúra változott. 2 külön gömbből sorsolják a golyókat és a játékosoknak ennek megfelelően két elkülönített számhalmazból kell számokat választaniuk –  fő számokat és Powerball számokat.

 

Az OZ Powerball fő sajátosságai:

 

Az Ausztrál Powerball játékon a játékosoknak 7 számot kell kiválasztaniuk.

 

- 6 számot a lehetséges 40-ből (ezek az fő számok)

- 1 számot a lehetséges 20-ból (a Powerball számok)

 

A játékosnak mind a 6 számot és a Powerballt is el kell találnia ahhoz, hogy elvihesse az ausztrál játék főnyereményét.

 

Emlékezetes Oz Powerball főnyeremények

 

A valaha megnyert legnagyobb OZ Powerball jackpot 80 millió ausztrál dollár volt, melyet 2009. július 30.-án vittek el. Ez a hatalmas főnyeremény egy viktóriai és egy új dél-walesi nyertes szelvénytulajdonos között oszlott meg.

 

Halmozódási szabályok

 

A 2013. március 1.-én életbe léptetett változtatások értelmében, amennyiben az ausztrál jackpot eléri vagy meghaladja a 10 millió AUD határt, úgy a főnyeremény összege sorsolásonként 1 millió dolláros lépésekkel növekszik.

 

A Oz Powerball játékban 25 egymást követő halmozódás lehetséges, amennyiben a jackpot nyereményt ezek után sem viszik el, akkor a teljes összeg szétosztásra kerül a második nyerőosztály nyertesei között.

 

 

Sorsolási információk

 

Az OZ Powerball játékot egyszer egy héten, csütörtökönként játsszák. A lottóhúzást a TV 7-es csatornája közvetíti élőben 20:45-kor (AEST) az ausztrál Melbourne-ből. 

 

Az Oz Powerball nyereménystruktúrája és esélyei:

 

Az Ausztrál Powerball 8 nyerőosztályt kínál. A minimum 2 fő számot és egy Powerball számot kell eltalálni a legkisebb nyereményhez. A főnyereményhez mind a 7 számnak (a 6 fő számnak és a Powerball számának is) egyeznie kell.

 

NyerőosztályNyereményalap rész (%)Esélyek
6+PB 40% 1:76,767,600
6 3.25% 1:4,040,400
5+PB 3.4% 1:376,312
5 1.9% 1:19,806
4+PB 1.45% 1:9,123
3+PB 12.65% 1:641
4 11.35% 1:480
2+PB 26% 1:110

 

Az amerikai és az ausztrál Powerball legfőbb különbségei

 

Sokan összetévesztik a két játékot, noha rengeteg különbsége van, már csak a jackpotot illetően is. Az OZ Powerballt jóval kevesebben játsszák Ausztráliában, mint a nagy, államközi, amerikai Powerballt, így főnyereménye is általában jóval kisebb, mint nagytestvérének.

 

Az amerikai változatot 5+1 számmal játsszák, és a nyerőosztályok is másként rendeződnek. Nyereményt lehet például elvinni csupán a Powerball szám eltalálásával, míg Ausztráliában ehhez 2+PB találat kell (igaz, az USA-ban 39 PB szám közül sorsolnak, nem 20-ból).

 

A jackpotnál is jelentős különbségeket kell figyelembe venni; míg az amerikai jackpot összege életjáradékban értendő, addig az ausztrál kistestvérénél egyösszegű kifizetést jelent. Ugyanitt nem bruttó a nyeremény, mint Amerikában, ahol még jelentős adóteher jön le a meghirdetett összegből.

 

Az alsóbb nyerőosztályokban pedig nincs nagy meglepetés Amerikában, ugyanis fix nyereményekkel jutalmazzák nyerteseket, míg Ausztráliában az adott sorsolás nyereményalapját osztják ki a fenti százalékok alapján.

 

További különbség, hogy az USA-ban a végtelenségig halmozódhat a jackpot, addig itt ez csak 25 héten át lehetséges, és a nyertesek személyazonosságát sem kell nyilvánosságra hozni.

 

A lottóközvetítőknél sajnos nem mindig teszik ki az "OZ" vagy az "ausztrál" jelzőket a játék neve mellé, így érdemes odafigyelni, pontosan melyik játékot is játsszuk  meg. Bár az ausztrál változatnál sokkal jobb a jackpot megnyerésének esélye, előfordulhat, hogy valakit csalódás ér, mikor nyerőszámait ellenőrzi. Figyeljünk tehát oda a logóra, az amerikai Powerball logójában piros-fekete, míg ausztrál kistestvérében csak kék színeket találunk.

Nemzetközi lottószelvények vásárlása a theLotter-nél

Fogadás a lottószámokra a Lottoland oldalán

 

Címkék: külföldi lottó,