Ázsia és Latin-Amerika pörgette a lottóeladásokat 2013-ban

2014-05-22
A World Lottery Association (Lottótársaságok Világszervezete - WLA) adatai szerint az ázsiai-csendes óceáni térségnek és a latin-amerikai régiónak köszönhetően nőttek 2013-ban a globális lottóeladások – Európa a fekete bárány.

 

A szervezet közleménye szerint a globális lottóeladások a 2012-es 7,7 százalékos emelkedés után 2013-ban 4,9 százalékkal növekedtek tovább.  

 

A latin-amerikai piac bizonyult a legsikeresebbnek, itt az értékesítés éves növekedése 21,4 százalék volt. A növekedés elsőszámú motorjának az argentin lottótársaság bizonyult, mely a tavalyi évben 31,4 százalékkal növelte az értékesítés volumenét.

 

Az ázsiai-csendes óceáni térség is erős évet zárt, 13,1 százalékos forgalomnövekedést realizált. Ennek a növekedésnek a hátterében a kínai lottójátékok állnak, a kínai szociális lottó különösen jól teljesítet, több mint 20 százalékos forgalomnövekedést ért el.

 

Az észak-amerikai piac is mutatott egy kismértékű, 2,1 százalékos javulást az elmúlt évben, itt a kaliforniai lottótársaság teljesített a legjobban, mely 8,8 százalékkal növelte eladásait.

 

Az afrikai régió továbbra is viszonylag gyenge, csupán 0,3 százalékkal növelte eladásait, azonban az európai piac még ennél is rosszabbul teljesített, térségünkben nemhogy nem nőtt, de egyenesen csökkent az eladások volumene a 2012-es évhez képest. 

 

2013-ban az európai lottótársaságok 2,1 százalékkal kevesebb játékot értékesítettek, mint egy évvel korábban, a legrosszabbul a görög lottótársaság, az OPAP muzsikált, eladásai 15,1 százalékkal csökkentek. Az egyetlen kiugróan teljesítő európai lottótársaság a cseh SAZKA volt, ami 25,6 százalékos éves növekedést volt képes realizálni.

 

Jean Jørgensen, a WLA ügyvezető igazgatója szerint annak ellenére, hogy a globális eladások évről évre folyamatosan növekszenek, a növekedés már két egymást követő évben lassult, és az iparágnak különösen oda kell figyelnie a jövőbeni értékesítésekre.

 

Az egyes térségek értékesítési volumenének változása 2012-ről 2013-ra

 

Globális növekedés 2010-2013

 

 
Címkék: lottó,