Az uniós jogharmonizáció okozhatja a végrehajtási rendelet csúszását

2012-02-01
Bíztunk benne, hogy nem így lesz, de már tény: a január is véget ért anélkül, hogy kijött volna az annyira várt végrehajtási rendelet. Szerencsejáték-piaci szakértők szerint többek között az uniós jogharmonizáció okozhatja a részletszabályok megjelenésének csúszását.Bár a Nemzetgazdasági Minisztérium a múlt hét közepén honlapunknak azt ígérte, hogy „hamarosan” kijön a szerencsejáték törvényhez tartozó vhr, sajnos megint a pesszimistábbaknak lett igazuk. Akik azt mondták, január végéig már biztosan nem jelenik meg a rendelet. Mindez azt jelenti, hogy az online szerencsejátékokat szervezőknek egy hónapja, a pénznyerő automatákat üzemeltetőknek pedig immár negyedéve kell tétlenül várniuk arra, hogy végre megismerhessék a működési feltételeket. 


A jelentős csúszás hátterében szerencsejáték-piaci szakértők szerint az lehet, hogy a jogszabályalkotónak olyan rendelkezéseket kell megfogalmaznia, amelyek nemcsak a magyar nemzeti érdekeket szolgálják, hanem ezzel párhuzamosan harmonizálnak az uniós jogszabályokkal is. 


Az online szerencsejátékot ugyanis jogilag két különböző oldalról is meg lehet közelíteni. Egyrészt mint az elektronikus kereskedelem része, másfelől mint a szerencsejátékok egyik ága. Az előbbi szempontból érvényesek rá az e-kereskedelemre vonatkozó uniós törvényi előírások, tehát biztosítani kell a szolgáltatások szabad áramlását a tagállamok között. Ugyanakkor mivel a szerencsejátékokra nem tér ki az Európai Unió alapokmánya, a Lisszaboni Szerződés, ezért – mint azt Gregory Paulger, európai bizottsági sportigazgató is hangsúlyozta a tavaly júniusi gödöllői uniós sportértekezleten – nincs lehetőség a közös, uniós jogi szabályozásra, s emiatt a tagországok csak nemzeti szinten szabályozhatják a területet, azonos, az Európai Unió által meghatározott elvek mentén.


Az EU-s jogszabályokra való hivatkozás nem ritka a külföldi székhelyű online játékszervező cégek esetében. Amikor például a világ távszerencsejáték piacának meghatározó szereplőjét, a bwin.party-t arra kértük, kommentálja a magyar törvény december végén elfogadott módosításait, ezt a választ kaptuk:


„A bwin.party jelenleg is vizsgálja és értelmezi a magyar szerencsejáték-törvény módosított rendelkezéseit. Mindemellett továbbra is együttműködik a felelős online játékszervezés európai szervezetével, az EGBA-val (European Gaming and Betting Association) annak érdekében, hogy termékeink és márkáink számára megfelelő, EU-konform jogi környezetet teremtsünk.”


 A cég azzal kapcsolatban, hogy a törvény szerint a külföldi online szerencsejáték-szervező táraságok számára bizonyos feltételek esetén elegendő, ha egy külföldi szerveren tárolják a magyarországi fogadásokkal kapcsolatos adatokat, így vélekedett:


„Az online játékszervezők által használt, a játékok lebonyolításához alkotott infrastruktúra mérete és összetettsége azokhoz hasonlítható, amelyeket a nagyobb tőzsdéken használnak, ezért elmondható, hogy szinte lehetetlen és ésszerűtlen egy ilyen szerverpark telepítése minden olyan országba, ahonnan a bwin.party szolgáltatása elérhető. Mindemellett ennek megkövetelése ellentétes is lenne az EU-szabályozással. Ezért a bwin.party üdvözli a módosítást és megerősíti, hogy a magyar szabályozásnak ez a pontja megfelel az EU-s követelményeknek, illetve hogy figyelembe veszi az internet, valamint a határon átnyúló szolgáltatások sajátosságait.”