Az új szerencsejáték törvény kiskapui

2011. szeptember 29.
Magyarországon 2012. január 1-jétől a távszerencsejáték-szervezés csak az adóhatóság engedélyével végezhető. Ugyanakkor számos kiskapu tátong a módosított szerencsejáték-törvény új passzusán, melyek lehetőséget nyújtanak a törvény kijátszására.


A parlament úgy határozott: 2012. január 1-jétől megadóztatja a Magyarországon eddig nem adózó online szerencsejátékot. A döntéssel a távszerencsejáték-szervezés csak az adóhatóság engedélyével végezhető, így a Szerencsejáték Zrt.-n kívül más szervezők számára is legális tevékenységgé válik. Az engedély 5 évre adható ki és további 5-5 évre lehet megújítani. Az engedély nélküli szervezést szankcionálni lehet majd.

Ha az adóhatóság megállapítja, hogy egy internetes oldalon engedély nélkül szerveznek szerencsejátékot, az oldal hozzáférésében közvetítő szolgáltatót kötelezi arra, hogy tegye hozzáférhetetlenné a szerencsejátékban való részvételre vonatkozó ajánlatot. Emellett az adóhatóság tájékoztatja a tétfizetésre megjelölt pénzforgalmi számláról a pénzügyi intézményt, és felhívja a figyelmét, hogy átutalás, beszedés, egyéb fizetési megbízás, művelet teljesítésében a - legfeljebb 90 napos - tilalom feloldásáig ne működjön közre az érintett számla esetében.

A szerencsejáték-törvény új passzusa ugyanakkor számos kiskaput nem vesz figyelembe, s így továbbra is megvan a lehetőség az adókerülésre. Nos, a törvény idevágó része "internetes oldalt" jelöl meg, mint szerencsejáték szervezőt, viszont számos olyan külföldön bejegyzett szerencsejátékokra is szakosodott társaság van, amelyet nem egy weblapon keresztül lehet elérni, hanem egy internet hozzáférést igénylő kliens, vagyis egy számítógépes program segítségével. Így hiába hívják fel a szolgáltató figyelmét, hogy tegye hozzáférhetetlenné a szerencsejátékban való részvételre vonatkozó ajánlatot, mivel a klienst bárki könnyedén letöltheti számos internetes felületről, melyet elvileg nem tilt a törvény.

A törvény következő része is könnyedén kijátszható. Az említett rész szerint, amennyiben azon kapnak egy szolgáltatót, hogy illegális szerencsejátékot szervez, az adóhatóság tájékoztatja a tétfizetésre megjelölt pénzforgalmi számláról a pénzügyi intézményt, és felhívja a figyelmét, hogy átutalás, beszedés, egyéb fizetési megbízás, művelet teljesítésében a - legfeljebb 90 napos - tilalom feloldásáig ne működjön közre az érintett számla esetében.

Biztonsági szempontokat figyelembe véve ugyanakkor régóta bevett szokás az internetes szerencsejátékot űzők körében, hogy a játékra szánt pénzt, illetve a nyereményt be- és kifizetéskor is egy ideig egy köztes helyen parkoltatják. Erre többféle online lehetőség is adódik, legismertebbek közülük a Neteller valamint a MoneyBookers. Ezek a fizetési lehetőséget biztosító hálózatok úgy működnek, mint egy online pénztárca. Segítségükkel gyorsan és biztonságosan bonyolíthatóak le a különböző be- és kifizetések. Ennek értelmében tehát hiába kötelezi a hatóság a pénzügyi intézményt, hogy fagyassza be az érintett pénzforgalmi számlát érintő tranzakciókat, hiszen ezen számlaszámokkal sok esetben a legtöbb pénzintézet nem is áll kapcsolatban, csak a legális online pénztárcákkal.

A Ház emellett változtatott a többi között a reklámszabályokat is tartalmazó médiaalkotmányon. Így az eddig a dohányárura, fegyverre, lőszerre, robbanóanyagra és kizárólag orvosi rendelvényre igénybe vehető gyógyszerekre vonatkozó hirdetési tilalom január 1-jétől kiegészül az adóhatóság engedélye nélkül szervezett távszerencsejáték népszerűsítésének tilalmával. A médiatörvény változásával pedig nem támogathat médiaszolgáltatást, műsorszámot az a vállalkozás, amely engedély nélkül végez szerencsejáték-szervezői tevékenységet.