Az orosz blokk a pókervilág új Fekete Péntekje?

2014-05-09
Iparági szakértők ahhoz hasonlítják az online szerencsejáték oldalak oroszországi blokkolásának hatását, mint mikor az USA Igazságügyi Minisztériuma kitessékelte az országból az online pókerszolgáltatókat.

 

2012. novemberében az orosz legfelsőbb bíróság az internetszolgáltatók felelősségévé tette a szerencsejáték oldalak blokkolását. A jogszabály érvényesítésére nem nagyon tettek összehangolt erősfeszítést egészen 2014. március 21-ig, amikoris az orosz távközlési felügyelet, a Roskomnadzor közleményt jelentetett meg, mely szerint az ügyészségi hivataltól kapott irányelv megköveteli a feketelistára tett szerencsejáték oldalak blokkolását.

Ennek eredményeként az orosz internetszolgáltatók több, mint 50 olyan szerencsejáték oldalt blokkoltak a közelmúltban, melyek szolgáltatása addig elérhető volt az orosz játékosok számára, köztük olyan nagy oldalakat is, mint a PokerStars, a Ladbrokes, a SportingBet, a UniBet, a Betway és a TitanPoker.

 

Oroszország hatalmas, 143 milliós lakossággal rendelkezik, az ország pókeresei az online pókerpiac jelentős hányadát képezik. Az intézkedések bejelentését követően a világ pókerjátékosai azonnal arról kezdtek beszélni, hogy ez lehet a legnagyobb csapás az online póker ökoszisztémájára azóta, hogy az amerikai játékosok Fekete Péteken kiléptek a globális piacról.

 

Az eredeti legfelsőbb bírósági ítélet kimondta, hogy illegális "olyan információt terjeszteni, mely az orosz törvények értelmében tiltottnak számít, beleértve, de nem kizárólagosan a szerencsejátékokat." Mindazonáltal csak szerencsejáték oldalakat blokkoltak, amit a ravaszabb játékosok könnyedén megkerülhetnek úgy, hogy az orosz internetszolgáltatóké helyett valamilyen alternatív DNS szolgáltatót használnak, például a Google-ét. A játékosok azonban aggódnak, hogy a hatóság hamarosan megpróbálja blokkolni majd a szerencsejáték oldalak letölthető kliens szoftvereit is.

 

A bizonytalan helyzet már most kifejtette hatását a szerencsejáték szolgáltatók orosz piaccal szembeni hozzáállására, többen közülük úgy döntöttek, hogy felveszik a nyúlcipőt. Így tett például a Betclic, az EverestPoker és a Bet-at-home., valamint a Betfair is, és a Unibet csoport sem fogad már új játékosokat Oroszországból.

 

Az optimistább elemzők reményüket fejezték ki, hogy Oroszország legújabb lépése csak egy elszigetelt eset. A többség véleménye azonban nem ezt a nézőpontot tükrözi, a Gaming Intelligence szerint "míg jelenleg ugyan csak korlátozott számú szerencsejáték domain szerepel a listán, többen úgy vélik, hogy ez csak a kezdete az online szerencsejátékokon való egy sokkal szélesebb rajtaütésnek."

 

Persze senki sem tudhatja előre, hogy mi lesz az ügy vége, de az biztos, hogy az orosz lépés nagy megdöbbenést váltott ki a pókeriparban, mely azóta folyamatos hanyatlást él meg, mióta az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma 2011-ben, Fekete Pénteken ajtót mutatott az online pókerszolgáltatóknak.