Az online póker fénykora és hanyatlása

2013-09-05
"Kutyameleg" volt a nyáron, és ez mindig csökkenést okoz az online pókert játszók számában is. Ám elgondolkodtató, hogy 6 évvel ezelőtti számokat látunk a grafikonon.

  

A pókert játszók számának átlagos éves ábráján nagyon világosan látszik, hogy a nyári hónapokban észrevehetően kevesebben hangolódnak rá az online pókerre. Szakértők ezt a napfényes órák magas számával, illetve a nyári szabadságolásokkal magyarázzák; az emberek utazgatnak, vagy teljesen kikapcsolva süttetik magukat a napon, nem érnek rá játszani. Talán érdemes megemlíteni, hogy még a tévéadók is visszafognak ilyenkor a lendületből, a sorozatokat és fontosabb programokat leállítják, és az őszi "visszalendülésre" tartogatják.

 

 

De hol tarthat vajon az online póker, ha több éves periódust nézünk? Akkor, amikor az internetfelhasználás az egész világon növekszik, a televízióé pedig csökken? Amikor még kedvenc sorozatunkat sem igyekszünk a tv előtt ülve várni, hiszen úgyis letölthetjük a netről?

 

Ha ránézünk az utóbbi 10 év online póker felhasználói adataira, elég világosan látszik, hogy az "aranyidőszakon" már túlvagyunk. 2003 és 2005 között az online póker forgalma évről évre megduplázódott, sőt 2004-ben havonta nőtt 12%-ot.

 

 

A hihetetlen növekedés 2006-ban, az amerikai internetes szerencsejáték törvénnyel (UIGEA) torpant meg, sőt még időszakos visszaesést is tapasztaltak. Mindezzel együtt még mindig sikerült 10%-os éves növekedést elérni. 

 

Miután az ipar összeszedte magát, megint álomévek következtek; 2008-ban és 2009-ben is 32%-kal nőtt a forgalom, ahogy a Pokerstars és a Full Tilt vállvetve kiemelkedett az apróbb cégek közül, és egymás ellen küzdöttek a piacért. A két pókeróriás akkoriban 50%-os növekedést ért el évente.

 

2010 első felét a megtorpanás fémjelezte, majd 2011 legelején a francia és az olasz piacok beindulása ismét szárnyakat adott a növekedésnek. S ekkor, Fekete Pénteken összeomlott a piac. A Full Tilt, Ultimate Bet és Absolute Poker eltűnésével, valamint a Poker Stars amerikai felhasználóinak kiesésével általános pánik ült ki a piacra, egy nap leforgása alatt 20%-ot esett a felhasználók száma.

 

Azóta, apróbb, időszakos fellendülésekkel ugyan, de az online póker forgalma folyamatosan esik, az elmúlt három évben átlagosan 14%-ot évente. A Full Tilt újraélesztése ugyan segített valamit a helyzeten, és 10%-ra mérsékelte a csökkenést, de az továbbra is fennáll. Az elmúlt hónapban az online póker népszerűsége a hat évvel ezelőttire csökkent, nem sokkal magasabb, mint amikor az UIGEA érvénybe lépett.

 

Ebből is látszik, hogy a piac nagy reménye az amerikai online póker oly régen várt szabályozásának megalkotása, és érvénybe lépése. Fényt jelent az alagút végén a különböző államok saját pókerszabályozása, ami egyelőre csak államon belüli játékot tesz lehetővé, de a Fekete Péntek óta pókerelvonásban részesülő amerikaiak remélik, hogy hamarosan újra felfelé ívelhetik a most kielemzett grafikont.

 

Címkék: póker,