Az olimpiára sem indul el a Szerencsejáték Zrt. új online sportfogadási oldala

2012-07-11
A július 27-én kezdődő londoni olimpiára sem indul el a Szerencsejáték Zrt. új online sportfogadási oldala – értesült megbízható forrásból a fortunaweb.hu. A hírt a szakportál megkeresésére nem cáfolta, de nem is erősítette meg a magyar állami szerencsejáték-szervező társaság.

 

A fortunaweb.hu úgy tudja, hogy az oldal leghamarabb csak szeptember közepén, a nemzetközi labdarúgó idény rajtjával egyidőben kezdheti meg működését.

 

A Szerencsejáték Zrt. eredetileg a júniusi ukrán-lengyel közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságra szerette volna a magyar játékosok számára elérhetővé tenni új fejlesztésű sportfogadási portálját. Erről a tervről még januárban nyilatkozott Szentpétery Kálmán, a cég elnök-vezérigazgatója. Bár tavasszal megkezdődtek a tesztelések, június elejére nyilvánvaló vált, hogy az oldal nem indul el időben.

 

„A csúszás kizárólag a szállító késedelmével magyarázható”  – közölte akkor a társaság, amely a jövőt illetően csak annyit tett hozzá, hogy az oldal csak a labdarúgó Európa-bajnokság után indul el.

 

Ezért a fortunaweb.hu szerkesztősége a foci Eb döntője után többször is érdeklődött a Szerencsejáték Zrt.-nél a sportfogadási oldal rajtjának új időpontjáról, illetve arról, hogy kell-e kötbért fizetnie az oldal beszállítójának, ám az alábbihoz hasonló, sablonos válaszok kevés konkrétumot tartalmaztak. 

 

„Az új sportfogadási oldal elkészítésében a Szerencsejáték Zrt. szerződött partnere a GTECH-G2. Az, hogy az alvállalkozóval kötött szerződésben rögzített rendelkezések (pl. kötbér) miként kerülnek végrehajtásra, jelenleg is zajló üzleti tárgyalások témája. Ezek eredménye – mivel a tárgyalások még folyamatban vannak – értelemszerűen nem publikus.  Az új oldal indításának dátuma kizárólag a tesztelési időszak hosszától függ; csakis maximálisan ellenőrzött és jól működő rendszerrel indulunk. Az indulás pontos időpontjáról mind fogadóinkat, mind a sajtó képviselőit a megfelelő időben fogjuk tájékoztatni” – olvasható a Szerencsejáték Zrt. válaszában. 

 

Ezt követően újra megkerestük a cég kommunikációs osztályát, hogy erősítsék meg, avagy cáfolják a fortunaweb.hu értesülését, miszerint a londoni olimpiáig már biztosan nem indulnak el az új rendszerrel, ám július 5-én elküldött e-mailünkre a bevezetőben említett szóbeli kitérő válaszon kívül mást nem kaptunk.

 

A www.fortunaweb.hu kommentárja:

Véleményünk szerint az ügy összetettebb annál, minthogy a késve indulást kizárólag a beszállító késedelmével magyarázzák. Már az eleve furcsa, hogy ha csakis a beszállító a felelős a csúszásért, akkor a Szerencsejáték Zrt.-nek mi tárgyalnivalója van még a GTECH-G2-val például a kötbérről. Az ilyen esetben ugyanis nem lenne más teendője, mint érvényesítenie a szerződésben leírtakat. Amennyiben valamilyen jogának érvényesítéséről ellenszolgáltatás nélkül lemond, vagy pedig nem érvényesít egy olyan követelést, ami jár neki, az – állami tulajdonú vállalatról lévén szó – akár a hanyag kezelés lehetőségét is felvetheti. 

 

Aztán folytathatjuk azzal, hogy már a sportfogadási projekt korábbi fázisaiban is előfordultak csúszások. Bár az önmagában dicséretes, hogy a Szerencsejáték Zrt. 2010 nyarán hivatalba lépett új vezetése még az év decemberében döntést hozott arról, hogy új, korszerűbb sportfogadási weboldalra van szükség. Ugyanakkor az is tény, hogy az eredetileg tervezettnél később írták ki a pályázatot az oldal fejlesztésére, s késve hirdették ki annak eredményét is. 

Az is jelzi, hogy nem haladt minden a megfelelő kerékvágásban, hogy 2011 őszén személyi váltás történt a projekt irányításának élén. Ezt követően a társaság végül csak tavaly december elején szerződött le a GTECH-G2-vel, amelynek a labdarúgó Európa-bajnokságig így mindössze öt és fél hónapja maradt a rendszer fejlesztésére és a tesztelésére. 

 

A társaság tavasszal szintén pályázatot írt ki az oldal marketingkommunikációjára, amelynek eredményhirdetése csak az eredetileg megjelöltnél egy héttel később történt meg. Már javában zajlott a foci Európa-bajnokság, amikor a humán osztály kiértesítette a meghirdetett új poziciókra jelentkezőket, ebből következőleg a dolgozói csapat összetétele is csak ekkorra vált véglegessé.   

 

Ha az új rendszerbe való eddigi befektetéseket összevetjük az eddig elért eredményekkel, bizony nem túl rózsás a kép. A fejlesztés 650 millió forintjába kerül a Szerencsejáték Zrt.-nek, igaz, ebben benne van öt éven át a rendszer IT-támogatása is a GTECH-G2 részéről. A marketingkommunikációra kiírt pályázat szerint médiavásárlásra bruttó 200 milliót szán a cég, tehát máris 850 milliónál járunk, s akkor még egyéb költségeket figyelembe sem vettünk. Ráadásul ez az összeg még növekedhet is, mert álláspontunk szerint a bruttó 200 millió forintos reklámköltségkeret messze nem elegendő egy új játék bevezetéséhez. 

 

Mindezekért cserébe az új, korszerű fogadási rendszertől azt remélte a társaság, hogy a jelenlegi 15 ezerről az év végéig legalább 50 ezerre növelje azok táborát, akik havonta minimum egyszer fogadnak nála online. A csúszás miatt ezt a tervet is felül kell írni – ennek tényét nem is tagadja a Szerencsejáték Zrt. A késve indulással ugyanakkor egy olyan hatalmas lehetőséget szalasztott el a cég a fogadói bázisának kiszélesítésére, amelyhez hasonlóra legközelebb csak két év múlva, a 2014-es foci vb idején lesz alkalma.

 

És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a jelenlegi adózási szabályok komoly versenyhátrányba hozzák a Szerencsejáték Zrt.-t a külföldi online fogadóirodákkal szemben. A tesztelések során felmerült műszaki problémák megoldása mellett tehát nem ártana arra is hangsúlyt fektetnie a magyar állami szerencsejáték-szervező társaságnak, hogy az országgyűlési képviselőkkel megértessék: kedvezőbb adókörnyezetbe kell hozni a magyar szervezésű bukmékeri sportfogadási játékot. Csökkenteni kellene a minden fogadási bevétel után fizetendő bruttó 2 százalékos helyi iparűzési adót és a játékadót is. Amíg ugyanis ezek nem történnek meg, a külföldi irodák garantáltan jobb oddsokat tudnak adni, így pedig szinte lehetetlennek tűnő vállalkozás visszacsábítani a magyar játékosokat, valamint teljesíteni az eredetileg megfogalmazott célt, vagyis két és fél év alatt megtérülővé tenni a beruházást.

 

Összességében tehát a késve indulás és az adózási versenyhátrány fennmaradása miatt jelenleg erős kételyeink vannak a projekt sikerességét illetően. Végül ne feledjük azt sem, hogy mivel az egész projektet állami pénzből finanszírozzák, így végső soron az adózók fizetik meg ennek is az árát. Eközben a Magyarországon adót nem fizető külföldi online fogadóirodák vígan röhöghetnek a markukban…

 

Cikkünkkel kapcsolatban a Szerencsejáték Zrt helyreigazítási kérelmet juttatott el szerkesztőségünkhöz, melyet itt olvashat.