Az olasz lesz a legszélesebb szerencsejáték piac

2012-06-13
Az elmúlt hetekben két fontos jogszabályi változás történt az olasz szerencsejáték piacon, azzal az utolsó két játéktípussal kapcsolatban, mely jelenleg még hiányzik a teljesen legalizált szerencsejátékok köréből: a fogadási tőzsde és az online nyerőgép.

 

Az Európai Bizottság 2012. május 19-én zöld utat adott az olasz szabályozó testület, az AAMS által a  fogadási tőzsdével kapcsolatban javasolt szabályok számára, melyek példanélküli nemzetközi fogadási szabadságot adnak, hiszen lehetővé teszik, hogy a szolgáltatók külföldi játékosokat is kiszolgáljanak.

Ez különösen jelentős lépés, figyelembe véve, hogy az AAMS által jelenleg szabályozott összes többi játékra az az általános szabály (és az is marad), hogy csak helyi játékosokat szolgálhat ki, és, hogy az olasz piac emiatt továbbra is szorosan zárt.

Még ennél is jelentősebb azonban az a tény, hogy mindez annak ellenére történt, hogy ezt a nemzetközi szabadságot lehetővé tevő szabályt egy másik EU tagállam (Spanyolország) meglehetősen vehemensen támadta , sőt, néhány olasz szolgáltató is élesen kritizálta. Az AAMS mindezek ellenére ragaszkodott az eredeti jogszabályszöveghez, melyre az Európai Bizottság végül áldását adta. A fogadási tőzsde szolgáltatás az év vége előtt valószínűleg nem fog elindulni Olaszországban, mivel még egy miniszteri rendeletet kibocsátása szükséges hozzá, és ez a folyamat előreláthatóan jópár hónapot igénybe fog venni.

 

A másik fejlemény, hogy az AAMS 2012. június 7-én új irányelveket közölt a honlapján a szerencsejátékokkal kapcsolatban. Ezek értelmében a szolgáltatók június 7-től online nyerőgép játékokra vonatkozó engedélyeket is igényelhetnek az AAMS-től, azonban ezek a játékok legkorábban a jövő év elején indulhatnak.

 

Ha a fogadási tőzsde és az online nyerőgép szolgáltatások is elindulnak, az olasz piac fogja a legszélesebb körű szabályozott szerencsejáték kínálatot nyújtani Európában.