Az NGM is felgyorsítaná a szerver alapú szerencsejáték megindulását

2012-09-04
A Nemzetgazdasági Minisztérium abban bízik, hogy néhány hónapon belül elindulhat a szerver alapú szerencsejáték üzemeltetés Magyarországon, az engedélyezési eljárást a jogszabályi keretek között felgyorsítják.

 

Az MTI kérdésére a tárca hétfőn azt válaszolta: a szerencsejáték szervezésről szóló törvény 3 hónapos általános ügyintézési határidőt biztosít a központi szerver üzemeltetése engedélyezésének eljárásában. Az engedélyező hatóság azonban a szerver alapúszerencsejáték-piac mielőbbi megteremtésének igényére tekintettel minden intézkedést megtesz a jogszabályi keretek között az eljárások gyors lezárása és a jogszabályoknak megfelelő központi szerver üzemeltetési engedélyek kiadása érdekében. 

 

Hangsúlyozták, hogy az eljárásban a nemzetgazdasági miniszter a hatályos jogszabályokban foglaltaknak megfelelően, a szakszerűség, az egyszerűség és az ügyféllel való együttműködés elvének tiszteletben tartásával jár el. 

 

A központi szerverek számát a jogszabály nem határozza meg, így a piaci igényeknek megfelelő számú központi szerver üzemelhet majd a szerencsejáték piacon. A helyhez kötött szerver alapú pénznyerő automaták (HSZPA) működésüket a HSZPA üzemeltetési engedély kiadását követően kezdhetik meg. Az engedély kiadásának előfeltétele legalább egy olyan központi szerver auditálása és üzemeltetésének engedélyezése, amelyhez a HSZPA csatlakozhat, valamint a HSZPA típusvizsgálat teljesítése és a hitelesítési engedély megszerzése. Az eljárások részben egymással párhuzamosan is folytathatók, így kedvező esetben néhány hónapon belül megkezdhetik működésüket a HSZPA-k a magyar játéktermekben - írják. 

 

Múlt héten csütörtökön a WEBGAM központi játékszerver tulajdonosa, a WSG Kft. arról tájékoztatta az MTI-t, hogy megkapta aszerencsejáték törvényben rögzített szerverüzemeltető tanúsítványt az auditor cégtől, a HunGuard Kft.-től. A WEBGAM lesz a szerveralapú szerencsejáték-üzemeltetés első szervere, rendszeréhez interneten kapcsolódhatnak majd az új szabályozásnak megfelelő szerveralapú pénznyerő automaták. 

 

Szabó József, a WSG Kft. ügyvezető igazgatója reméli, hogy az NGM gyorsított eljárás keretében bírálja el kérelmüket, a pénznyerőautomata-iparág ugyanis ekkor kezdheti meg az átállást a központi szerveralapú szerencsejátékra. Elmondta azt is: bár reményeik szerint társaságuk elsőként léphet majd a piacra, több cég is vizsgáltatja szerverszolgáltatói rendszerét az auditornál, így komoly versenyhelyzetre számítanak.

 

Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta: a WEBGAM központi szervereinek működése felett a hatóságok teljes, valósidejű ellenőrzési lehetőséggel rendelkeznek. Ez magába foglalja az adófizetési kötelezettséghez kapcsolódó pénzforgalmi adatok követését és a rendszer korrekt működésének folyamatos monitorozását. 

 

Ugyancsak múlt héten a Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSzSz) is sürgette az átállást az új, központi szerver alapú üzemeltetésre a pénznyerő automatáknál. A régi típusú gépengedélyek ugyanis október végén lejárnak, ráadásul a költségvetés is jelentős összegektől eshet el, ha az engedélyezési eljárásokat nem gyorsítják fel - írták akkor.

 

Forrás: MTI