Az MSzSz elnöke is a köztársasági elnökhöz fordult

2012-10-03
Negyvenezer, a nyerőgép iparágban dolgozó magyar család nevében petíciót adott át a köztársasági elnöknek címezve a Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSzSz) elnöke szerdán Budapesten a Köztársasági Elnöki Hivatalban - tájékoztatta az MSzSz a petíció átadást követően az MTI-t.


Schreiber István, az MSzSz elnöke elmondta: a 21 éve liberalizált gazdasági tevékenységként működő ágazat dolgozói petíciójukban arra kérik a köztársasági elnököt, hogy - jogkörénél fogva - akadályozza meg, és ne írja alá a pénznyerő gépekről alkotott törvényt, mert az szerintük sérti a tulajdonhoz való alkotmányos jogot és a jogbiztonság elvét is, az azonnali hatályú jogelvonás révén.

Schreiber közölte, hogy azt is kérték az államfőtől, hogy a jogállam és a demokratikus működés legfőbb őreként készíttessen elő olyan törvényjavaslatot, amely a nyerőgép iparágat és annak szereplőit nem lehetetleníti el - olvasható a közleményben.

A parlament kedden megtiltotta a játéktermek és az elektronikus kaszinók üzemeltetését, pénznyerő gépek így csak játékkaszinókban működtethetők a jövőben. A szerencsejáték-szövetség bejelentette, hogy pertársaságot alapít a vállalkozások jogos kárigényeinek megtérítése érdekében.
  
Schreiber István az MTI-nek kiemelte: a nyerőgépek üzemeltetésének betiltásával a Szerencsejáték Szövetség tagjainak, 1200 magyar vállalkozónak legkésőbb hétfőig negyvenezer embert kell elküldenie állásából.


A Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ) úgy véli: sajnálatos, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint a nyerőgépek betiltása és az ágazatban dolgozó negyvenezer magyar ember utcára kerülése nem foglalkoztatási kérdés, és kitartanak véleményük mellett, hogy a nyerőgépekről elfogadott törvény miatt 40 ezer ember veszíti el állását.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdai közleménye szerint elsősorban nem foglalkoztatási kérdés a nyerőgépek tiltása, és "minden alapot nélkülöz" a Magyar Szerencsejáték Szövetség azon becslése, amely szerint mintegy 40 ezer embert kell elbocsátani a pénznyerő automaták üzemeltetését a játékkaszinókra korlátozó parlamenti döntés miatt.

Az MSZSZ erre reagálva azt írja: saját adataik alapján a játékadó ötszörösére emelése előtt, tavaly novemberben még hatvanezer ember megélhetését biztosította az ágazat. Az adóemelés következtében ebből húszezer ember már az év elején utcára került - többségük segélyből tengődik - a parlamenti döntéssel pedig újabb negyvenezerrel bővülhet a munkanélküliek száma.

Adataik szerint játéktermekben (I-es és II-es kategória), valamint a vendéglátóegységekben 33.000, a szervező cégeknél 4.500, a beszállítóknál 1.800, a gyártóknál 400, a laboroknál 300 ember dolgozik. Ez összesen 40.000 ember, "bármennyire is próbálja a gazdasági tárca bagatellizálni mindezt, ez igenis komoly foglalkoztatáspolitikai problémát jelent" - áll az MSZSZ közleményében.

Szerintük az NGM közleménye tévesen állítja azt is, hogy egy szórakozóhelyen 4-6 automata működhet, hiszen ezek számát korábban a jogalkotó kettőben maximálta.

 

Forrás: MTI