Az MSZP nem tartja elégségesnek a Nemzetidohány emlékeztetőit a kételyek eloszlatására

2013-06-25
Megjelent, hogy területekre lebontva kik és hányan pályáztak, valamint hogy kik nyertek koncessziót. Pontszámokat nem közöltek.

 

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. a honlapján tette közzé a dohányboltpályázatokról készült emlékeztetőket.

Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: az emlékeztetők semmilyen releváns adatot nem tartalmaznak, csak az általános elbírálási szempontokat, valamint a győztesek és a vesztesek nevét ismertetik, az viszont nem derül ki belőlük, hogy a nyerteseket mi alapján választották ki. Hozzátette: a települési bontásban közzétett emlékeztetőkben csak a nevek különböznek, még az elütések és helyesírási hibák is megegyeznek.

 

A honlapon tényleg minden település vonatkozásában nyilvánosságra hozták, hogy hányan, és név szerint kik és mikor adtak  be pályázatot az adott területre dohánykoncesziós jog elnyerése céljából, majd ismerteti a területen elnyerhető koncessziók számát, végül azoknak a nevét, akik elnyerték a koncessziót. Megtalálhatók még adatok arra vonatkozóan, hogy kinek és milyen ok miatt lett érvénytelen a pályázata még az elbírálás előtt (pl. aláírás hiánya), illetve ki vonta vissza időközben a pályázatát. Arról azonban, hogy a maximálisan szerezhető 120 pontból ki hányat, és a pályázat melyik részével érte el, nem találunk adatot. 

Volt ugyanis egy  konkrétabb "vállalásos" része a pályázatnak, de a szerezhető pontok felét az üzleti tervvel lehetett begyűjteni. Így a kapott pontok arányai sokat elárulhatnának az elbírálás menetéről, ezt hiányolja az MSZP és valószínűleg sok olyan vállalkozó, akinek pályázata nem nyert.

Lukács Zoltán ezt így fogalmazta meg: Az MSZP feljelentést fontolgat a koncessziós törvény megsértése miatt, mivel az emlékeztetőkből világosan ki kellene derülnie a pályázati döntések okainak - jelezte.

 

Az emlékeztetőket letölteni, és letöltés után megnézni itt lehet, az elbírálás szempontjairól készült cikkünket pedig itt olvashatja el.

 

Forrás: MTI/Fortunaweb