Az európai szerencsejáték piac 2013. évi nyertesei és vesztesei

2013-12-19
Sok szerencsejáték szolgáltató nehéz időket élt át az elmúlt 12 hónapban, hiszen az eurózóna válsága továbbra is jelentős mértékben befolyásolja a fogyasztói bizalmat és a szabadidős kiadásokat. És bár emiatt valószínű, hogy a szerencsejáték szektor már alig várja, hogy búcsút inthessen a 2013-as esztendőnek, az előrejelzések szerint nem érdemes sokkal nagyobb reményekkel várni 2014-et sem.

 

A GBGC nemzetközi szerencsejáték szaktanácsadó cég várakozásai szerint a teljes európai szerencsejáték piac bevétele 2013-ban csupán 1,7 százalékkal nő (90 milliárd euróra) az előző évihez képest. Ezen belül egyes szektorok jobban teljesítenek, mások kevésbé: a (kaszinókon kívül üzemelő) nyerőgépek bevétele például előreláthatóan 0,5 százalékkal csökken, a lottójátékoké viszont 0,5 százalékkal nő. 

 

Európai szerencsejáték piac 2013: növekedés (%) szektoronként 

 

Ezek az összeurópai adatok azonban elfedik azt a tényt, hogy egyes országok ugyan sokkal jobban teljesítenek, mint a többiek, a legtöbb államban komoly gondokkal küzd a szerencsejáték ipar (is). Görögországban a szörnyű gazdasági teljesítmény miatt az offline szerencsejáték bevétel a csúcsot jelentő 2008. évi 2,15 milliárd euróról nagyságrendileg 1,26 milliárdra esett vissza 2013-ban, és ez azt jelenti, hogy hat év alatt 41 százalékkal csökkent a szektor bevétele. A görög kaszinók különösen rossz évet zárnak idén: csak körülbelül 315 millió eurós bevétellel számolhatnak - ez 60 százalékkal kevesebb, mint 2008-ban! Nem csoda, hiszen a turisták elmaradoznak, a helyiek pedig jóval kevesebbet költenek, mint korábban.

 

2013-ban Spanyolország is hasonló, süllyedő hajóban ült, mint Görögország, csak sokkal nagyobb léptékben. A spanyol piac bevétele 2008-ban 10,2 milliárd eurón tetőzött, azonban 2012-ben már csak 8,7 milliárd, idén pedig, további csökkenéssel, előreláthatóan már csak 8 milliárd eurót könyvelhetnek el az országban tevékenykedő szerencsejáték vállalatok.

2012-ben - az új engedélyezési rendszer bevezetését megelőzően - számos online szerencsejáték szolgáltató döntött úgy, hogy befizeti a spanyol tevékenysége utáni visszamenőleges adót, hogy továbbra is bent maradhasson a piacon. A Bwin 25,6 millió, a Sportinget 14 millió, a 888 pedig 7,4 millió euró egyszeri befizetést teljesített. A spanyol piac idei teljesítményét látva és tapasztalva néhányan ezek közül a vállalatok közül ma már bizonyára azt kívánják, bárcsak ne lettek volna ilyen lelkesek. Az újonnan szabályozott e-szerencsejáték piac egyik szektora sem mutatott ugyanis olyan mértékű növekedést 2013-ban - a működés első teljes évében - melyet a liszenszbirtokosok elvártak, a bevétel után fizetendő magas adók ráadásul tovább rontották a jövedelmezőséget.

 

Az online fogadás tiszta játékbevétele Spanyolországban (millió EUR)

 

A GBGC előrejelzése szerint a teljes európai online szerencsejáték piac 6 százalékkal nő 2013-ban. Ez a növekedés egészségesnek tűnik – különösen ha néhány európai ország 2013-as gazdasági teljesítményével hasonlítjuk össze - azonban a GBGC véleménye szerint ennél jóval magasabbnak kellett volna lennie, tekintve, hogy 2012-ben és 2013-ban olyan piacokon indult el a helyi szabályozás, mint Dánia, Spanyolország és Németország.

A GBGC becslése szerint 2013-ban az európai online szerencsejáték bevétel 57 százaléka a helyileg engedélyezett tevékenységből fog származni, ami 2 százalékpontnyi növekedés a tavalyi 55%-hoz képest. Az a tény, hogy a bevételek 43 százaléka még mindig az offshore helyszínekről származik, azt sugallja, hogy az új szabályozási modellek nem működnek megfelelően.

 

Tiszta játékbevétel a helyileg liszenszelt online piacokon összesen (millió USD)

 

Az európai online póker ágazat különösen nehéz évet zár 2013-ban. A szabályozott piacok közül több is várakozáson alul teljesített, különösen Franciaország és Spanyolország, de az offshore pókerszolgáltatók is elhanyagolható mértékben növekedtek. A GBGC előrejelzései szerint a teljes online pókerpiac Európában 4-5 százalékkal fog csökkenni 2013-ban – a tiszta játékbevétel így 2 milliárd euró körül fog alakulni. 2014-ben véleményük szerint a piac 2 százalékkal fog nőni, az azt követő években pedig stagnálni fog. 

 

Az online póker tiszta játékbevétele Európában összesen (millió USD)

 

Az eurózóna válsága vegyes hatást gyakorolt az online szerencsejáték szolgáltatókra. Az európai kormányok az adóbevételek növelése érdekében az ágazat felé fordultak, és arra kényszerültek, hogy átgondolják az e-szerencsejátékkal kapcsolatos szabályozást, miközben korábban erőteljesen ellenezték azt. Az államkincstárak égető pénzszükséglete azonban azt eredményezte, hogy túl magasra állították az adókulcsokat, így az újonnan szabályozott piacok a legtöbb liszensztulajdonos számára nem hoztak sikereket. Ráadásul nem úgy tűnik, mintha 2013-mal együtt ez a tendencia is véget érne: Portugália azt tervezi, hogy 2014-ben szabályozza az online szerencsejátékokat, és szinte biztosan követi a spanyol példát, és 20-25 százalékos adót vet ki a tiszta játékbevétel után. 2014-ben vezetik be a fogyasztás helye szerinti adózást az Egyesült Királyságban, mely sok szolgáltató számára fogja csökkenti a jövedelmezőséget az egyik legnagyobb és legversenyképesebb európai e-szerencsejáték piacon.  

 

Több vállalatnak is úgynevezett "átmeneti" éve volt a 2013-as, nekik 2014-ben kezd majd remélhetőleg jövedelmezni az új stratégia vagy technológia. A Ladbrokes erre a legkiválóbb példa: a jövő év változást kell, hogy hozzon digitális divíziójának bevételeiben, miután több befektetője figyelmeztette gyenge teljesítménye miatt. A fellendülés döntően a Ladbrokes - Playtech szerződésen áll, kisebb mértékben pedig azon, hogy milyen előnyt tud szerezni a Betdaq fogadási tőzsde felvásárlásából. A Betfair eközben pont az ellenkező irányba indult: 2013-ban fix-odds fogadási szolgáltatását bővítette, amivel fogadási tőzsdéjét diverzifikálja. A Bwin.party egy másik olyan vállalat, ami 2013-ban kezdett új stratégiát megvalósítani a „mennyiség helyett minőség” elgondolás alapján, emellett nemrég mutatta be új PartyPoker szoftverét is.  

Ezeknek a változásoknak a következtében ez a három vállalat idén meglehetősen gyenge pénzügyi teljesítményt mutat. A Ladbrokes adózás előtti eredménye 28 százalékkal, 13 millió euróra csökkent 2013 első félévében; a Betfair és a Bwin.party pedig egyaránt veszteséget mutatott. Az új év tehát mindhárom vállalat számára különösen fontos lesz, mert terveiknek jelentős javulást kell hozniuk.

 

A GBGC szakértői azonban mindezek mellett úgy vélik, hogy a következő év valamelyest mégis javulást fog hozni, már csak azért is, mert 2014 a labdarúgó világbajnokság éve lesz. A Brazíliában megrendezésre kerülő esemény jelentős marketing löketet ad a sportfogadási vállalatok számára, segíteni fog növelni az új ügyfelek számát, a vb esetleges meglepő meccseredményei pedig növelni fogják az árrést. 

2014 új lehetőségeket tartogat mind a földi, mind az online szektor számára. Több kelet európai országban is bevezetik az internetes szerencsejátékok szabályozását, mely továbbviszi azt a folyamatot, mely Nyugat-Európában már megkezdődött. Ciprus egy óriási kaszinó resort számára tervez engedélyt kiadni, Írország pedig több, kisebb szerencsejáték termet engedélyez. Azonban csak az eurózóna tartós fellendülése segíthet visszahozni a növekedést a gyengélkedő szerencsejáték piacokon, hiszen a szerencsejáték költés szabad belátás kérdése, melynek a fogyasztói bizalom az alapja. 

A GBGC szakértője szerint a legjobb, ámbár legkevésbé megvalósítható lehetőség mégis az lenne a szolgáltatók számára, ha egy pár évre hibernálnák magukat, aztán 2018-ban újra feltámadnának, mikor az eurózóna problémái - ha nem is oldódnak meg teljesen - már talán csökkennek, és még éppen időben lesznek a következő foci világbajnokságra…