Az első magyar győzelem a női vízilabda Világligában

2014-03-19
Két vereség után harmadik meccsét megnyerte a világligában a magyar női vízilabda-válogatott, amely kedd esti európai csoportselejtezős fellépésén a már biztos első olaszok felett aratott háromgólos győzelmet a budapesti Nyéki Imre Uszodában.

 

A mostani vendégekkel szemben 9-7-re elveszített decemberi nyitómeccs, majd a görögökkel szintén idegenben vívott és 14-11-es vereséggel zárult mérkőzés nyomán Merész András együttese számára gyakorlatilag elúszott az esély a továbbjutásra a világliga szuperdöntőjébe, ám pusztán presztízsokokból is illett megnyerni a mostani összecsapást.

 

Ehhez képest a Kondorosi úti Nyéki Imre Uszodában rendezett találkozón a 2012-ben olimpiai negyedik és Európa-bajnoki bronzérmes, tavaly világbajnoki harmadik helyezett magyar együttes gyengén kezdett a tavalyelőtti kontinensbajnokkal szemben, amely két perc alatt 2-0-s előnyre tett szert.

 

Az egyenlítés sikerült ugyan, ám az első negyed 4-2-es vendégvezetéssel zárult.

 

A második nyolc perc annál szebben indult: Kisteleki Dóra előbb emberelőnyből szépített, majd triplázott, megúszásból 4-4-re alakítva az állást.

 

Csakhogy jött az olasz válasz akcióból és büntetőből (4-6). Keszthelyi Rita zárkóztatta a csapatot, Kisteleki negyedszer is betalált, majd Keszthelyi alakításával már 7-6 volt ide. Az olaszok ki tudtak egyenlíteni, ám még a nagyszünet előtt Bujka Barbara is villantott (8-7).

 

A harmadik játékrész elejét kölcsönösen eltékozolt helyzetek jellemezték, a negatív sorozatot a vendégek törték meg először (8-8). Gyors gólváltást követően a csapatkapitány, Takács Orsolya jóvoltából ismét a hazaiakhoz került vissza a vezetés (10-9). Így maradt percekig, de kevéssel az utolsó szünet előtt megint betaláltak a vendégek (10-10).

 

A befejező negyed érdemben Keszthelyi ötméteresével rajtolt el, majd az ő akciógóljával lett 12-10, az ötödször is eredményes Kisteleki jóvoltából pedig 13-11. Emberelőnyből még közelebb tudtak jönni az olaszok, de Takács telitalálata eltüntetett minden lehetséges kérdőjelet, Csabai Dóra gólja egy másodperccel a dudaszó előtt már csak afféle kegyelemdöféssel ért fel. Remek hajrával, összességében megérdemelten győzött 15-12-re a Merész-alakulat.

 

Eredmény, B csoport, 5. játéknap: 

Magyarország-Olaszország 15-12 (2-4, 6-3, 2-3, 5-2)

a magyar góldobók: Kisteleki D. 5, Keszthelyi 4, Takács 2, Tóth I., Bujka, Czigány, Csabai 1-1

 

A csoport állása:

1. Olaszország 9 pont,

2. Görögország 3 (32-33),

3. Magyarország 3 (33-35)

 

A csoportzáró mérkőzést a magyar csapat április 22-én vívja a görögökkel Székesfehérváron.

 

Forrás: MTI

Címkék: vízilabda,