Az atlétika, a torna és az úszás kapja a legtöbb pénzt a NOB-tól

2013-05-29
Az úszás és a torna csatlakozott az atlétikához, így ez a három sportág kapja majd a legtöbb pénzt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) a 2016-os riói olimpia bevételei után.

 

A NOB végrehajtó bizottságának szentpétervári ülésén mutatták be a szervezet - várhatóan több százmillió dolláros - bevételeinek sportágak közötti elosztására kiírt új rendet. E szerint a legmagasabb kategóriába - melybe korábban csak az atlétika tartozott - felkerült az úszás és a torna is.

 

Az atlétika a londoni olimpia - televíziós közvetítési jogdíjakból, illetve más forrásokból befolyt - 520 millió dolláros bevételéből 45 milliót kapott a NOB-tól. Az a mostani döntéssel biztossá vált, hogy Rio után kevesebb bevételhez jut majd a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF). A változást Lamine Diack elnök kisebb felháborodással fogadta, s nemtetszésének azonnal hangot is adott: "Szép sportág az úszás és a torna is, de nem lehet összehasonlítani egyiket sem az atlétikával - jelentette ki Diack. - A miénk az a sport, mely igazán univerzálissá teszi az olimpiát. Londonban kilenc napon át töltöttük meg az Olimpiai Stadiont, s a játékok Rióban is akkor kezdődnek majd igazán el, amikor az atlétikai versenyek megkezdődnek."

 

A 28 olimpiai sportágat a bizottság rangsorolta, s öt csoportba osztotta. A legnagyobb vesztes az öttusa lett, mely a most kialakított ötödik, legalsó kategóriába került, így a legkevesebbet kapja majd a 2016-os játékokon debütáló rögbivel és golffal együtt.

 

Az öttusához hasonlóan szintén a korábbinál lejjebb csúszott a lovaglás, a kézilabda és a gyeplabda. Ugyanakkor - az úszás és a torna mellett - egyet feljebb lépett az asztalitenisz, a tollaslabda, az ökölvívás, a cselgáncs, az íjászat, a sportlövészet és a súlyemelés.

 

Azt még nem lehet tudni, hogy a 2016-os olimpia után mennyi pénz oszthat szét a NOB. London után 520 millió dollár volt ez az összeg, s a sportágakat négy kategóriába sorolták. Az atlétika 45 millió dollárt kapott, a második csoport sportágai 22-22 milliót, a harmadiké 16-16-ot, míg a negyedik kategóriába tartozók 14-14-et.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: sportesemény,