Az amerikaiak fele támogatja a sportfogadás liberalizálását

2016-11-28
Egy új felmérés szerint az USA lakosságának közel fele egyetért a sportfogadás legalizálásával, mondván, hogy már úgyis annyian játszanak.

 

A Fairleigh Dickingson University által készített közvélemény-kutatás adatai szerint az amerikaiak 48 százaléka támogatja, 39 százaléka pedig ellenzi a sportfogadás legalizálását.

 

A kérdezőbiztosok 1.019 véletlenszerűen kiválasztott felnőttet interjúvoltak meg: „Jelenleg az olyan sportokra való fogadást, mint a futball és baseball csak Nevadában, Oregonban, Delaware-ben és Montanában legális. Ön támogatja vagy ellenzi a jogszabály olyan módosítását, mely lehetővé tenné minden államban, hogy az emberek sporteseményekre fogadhassanak?”

 

A 18-34 éves korosztály az, talán nem meglepő módon, mely leginkább támogatna egy olyan módosítást, mely az egész országban engedélyezné a sportfogadást.

A 35-44 éves korosztályban ugyanaz az eredmény alakult ki, mint az országos átlagban: 48 százalék támogatná a szövetségi sportfogadási törvény módosítását.

 

Azoknak, akik engedélyeznék a fogadást, két fő indokuk van erre: sok ember már most is csinálja (45%), illetve, hogy a legalizált sportfogadás bevételt jelentene az államnak (39%).

Az ellenzők legfőbb aggodalma a függőség veszélye (55%), a szervezett bűnözés potenciális jelenléte (22%), és a bundázás megjelenése (16%) volt.

 

Az Amerikai Szerencsejáték Szövetség (AGA) becslése szerint az idei évben 90 milliárd dollárnyi illegális fogadást tettek meg az NFL-re és főiskolai futballra – mely tetemes összeg a 2 milliárd dollárnyi legális téthez képest.

 

A Fairleigh Dickinson közvélemény-kutatásának talán legmeglepőbb eredménye másfelől az, hogy ugyanaz a közönség, mely a sportfogadást engedélyezné, azt mondta, hogy nem akar több kaszinót. A válaszolók 68 százaléka úgy nyilatkozott, hogy az USA-ban már elég játékhelyszín van, és csak 11 százalék szerint kellene még több.