Ausztriában ilyen is van - visszaperelhető a nyerőgépbe bedobált pénz

2014-12-12
Egy osztrák szerencsejátékos pert nyert egy bécsi bíróságon, ami alapján 440.000 eurót visszakap a pénznyerő gépekbe bedobált pénzéből. A bíróság szerint, mivel szerencsejáték függő, nem felelős tetteiért.

 

A meg nem nevezett férfi(?) 2006 és 2010 között 800.000 eurót veszített pénznyerő automatákon. Egy pszichológiai szakvélemény meggyőzte a bíróságot, hogy ebben az időszakban kötött szerencsejátékos „szerződéseit” érvénytelennek kell tekinteni.

 

Ügyvédje, Christophe Naske azt nyilatkozta, hogy ügyfele kaszinókon kívüli gépeken szórta el a pénzét. Ausztriában ugyanis rengeteg helyen vannak nyerőgépek elhelyezve, vendéglátóhelyeken, benzinkutakon is lehet találni belőlük, így hát az országban nem kivitelezhető az, hogy valakit kitiltsanak egy játékteremből.

 

A Novomatic nevű cég működteti az országban található gépek nagy részét, többek között azokat is, amelyeken a pert nyert játékos elvesztette a pénzét. A cég nyilatkozata szerint fellebbeznek a döntés ellen.

 

Januártól Bécsben is csak kaszinóban lehet nyerőgépezni

 

Az osztrák fővárosban egyébként hazánkhoz hasonlóan január 1-től tervezik betiltani az összes, kaszinón kívüli nyerőgép működtetését. A politikusok a döntésnél az alacsony jövedelmű játékosok védelme érdekére hivatkoztak. A Novomatic a városban üzemelő 2600 gépből 1500-at üzemeltet, és nyilatkozata szerint nincs szándékában eltávolítani a kaszinón kívüli nyerőgépeit. Az a szándéka, hogy amennyiben felelősségre vonják emiatt, felveszi a kesztyűt, és alkotmányügyi bírósághoz fordul. Álláspontja szerint az intézkedés nem fogja megakadályozni a kispénzű embereket abban, hogy játszanak, egy hatása lehet mindössze: mégpedig hogy az engedély nélküli nyerőgép szolgáltatók a fővárosból vidékre fogják áttelepíteni gépeiket. 

 

Egyébként a Novomatic üzemelteti a bécsi Casino Admiral Prater játéktermet, és most nyáron kapta meg az engedélyt arra, hogy termét kaszinóvá fejlessze.