Átadták a Magyar Fair Play Díjakat

2013-04-09
Tizenegy díjazott vehette át kedden a Magyar Fair Play Bizottság díjait.

 

Kamuti Jenő, a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy ötven évvel ezelőtt, amikor Párizsban megalakult a Nemzetközi Fair Play Bizottság, elkezdődött egy csodálatos hagyomány, a sportszerűen viselkedő versenyzők kitüntetése. Büszkén tette hozzá, hogy egy évre rá Magyarországon is létrehozták a Fair Play Bizottságot. "Manapság, amikor gazdasági, erkölcsi és etikai válsággal küzd a világ, a sport az a terület, amely még kapaszkodót jelent az életünkben" - mondta Kamuti Jenő.

 

A díjazottak közül Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok tőrvívó azt üzente a fiataloknak, hogy a sporttól csak kaphatnak: a győzelmeken és az egészségen túl sok-sok barátot, és ezért érdemes csinálni.

 

Simicskó István, sportot felügyelő államtitkár, aki az egyik díjazottnak, Kunszt Gábornak adta át az elismerést, kiemelte: "a nemzet szereti a sportolóit, nem csak felnéz rájuk, és értékeli teljesítményüket."

 

Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó édesapjának és családjának köszönte meg, hogy őt és testvérét a szerénység, a tisztelet és az alázat szellemében nevelték. "Bárcsak ne lennék itt, és ne foghatnám a díjat, hanem a barátom élne. A legnagyobb örömöm az volt, hogy Alexander Dale Oen családjának elvihettem és átadhattam az olimpiai aranyérem másolatát" - mondta Gyurta, akinek norvég vetélytársa - egyben barátja - egy évvel ezelőtt hunyt el 26 évesen.

 

Az esemény végén Kamuti Jenő bejelentette, hogy két új kategóriával bővítik a Magyar Fair Play Díjat. Jövőre az ifjúságiak (20 éves korig) és az amatőrök között is értékelik a sportszerű cselekedeteket.

 

A MOM Kulturális Központban tartott díjátadón megjelent Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is.

 

A díjazottak: 

fair play cselekedet:

trófea: Gyurta Dániel - úszó

diploma: Liszka Eszter - tájfutó, Baji Balázs - atléta, Sipos Péter - vitorlázó

 

a fair play népszerűsítése:

trófea: Sákovicsné Dömölky Lídia - vívó

diploma: Ferencvárosi Torna Club, George F. Hemingway - a Budapest Honvéd tulajdonosa

 

fair play életmű kategória:

trófea: Fináczy György - vitorlázó

diploma: Kunszt Gábor - a Budapesti Honvéd korábbi elnöke, Radulovics Bojana - kézilabdázó, Zsigmond Tibor - tájfutó

 

Forrás: MTI

 

Címkék: sportesemény,