Annyit hozott tavaly a Tippmixpro, mint a veterán Totó

2014-02-05
5,5 milliárd forint árbevételt produkált tavaly a Tippmixpro. Nagyon soknak hangzik, majdnem elkönyvelnénk, hogy micsoda eredmény fél év alatt, de nézzük meg tüzetesebben, mi marad belőle.

 

Új, modern terméket dobott piacra tavaly májusban a Szerencsejáték Zrt. A Tippmixpro nevű online sportfogadás oldal indulása korántsem volt zökkenőmentes, az eredetileg 6 hónapra tervezett fejlesztési idő majdnem egy évvel kitolódott.

 

Természetesen az elhúzódó vajúdási szakasz vége felé már felfokozott érdeklődéssel várták a startot a magyar sportfogadók. 2013-ban több, mint 40 ezren regisztráltak az oldalra, és segítségükkel az oldal 5,5 milliárd forint árbevételt, vagyis forgalmat produkált. De mit is jelent ez a hatalmas összeg a magyar bukmékeri típusú sportfogadás esetében?

 

Mindenek előtt el kell mondanunk, hogy a magyar működtetésű sportfogadási oldal nehéz helyzetben van a külföldi fogadóirodákkal szemben, hiszen árbevételéből társasági adót, és játékadót is kell fizetnie, így a visszafizetési aránya (ebből fakadóan az oddsok minősége) némileg elmarad a versenytársakétól.

 

  A Szerencsejáték törvény alapján a bukmékeri típusú fogadások esetében a visszafizetési arány minimum 75%. Ezt a Tippmixnél be is szokták tartani, sőt 2012 alá is mentek, így a különbözetet szerencsejáték adó formájában be is kellett fizetniük a költségvetésbe. Ám az online fogadás esetén azt kell, hogy feltételezzük, hogy kicsit be szeretnének szállni az oddsok minőségi versenyébe,  és minimum 80%-os visszafizetési arányt kell produkálniuk, a külföldiek ugyanis a játékosok számára jóval előnyösebb, megközelítőleg 90%-os visszafizetési aránnyal kalkulálják az oddsokat.

 

A minimum 80%-os visszafizetési arány azt jelenti, hogy minden befizetett 100 forintból 80-at visszaadnak a játékosoknak nyeremény formájában. Ez óriási összeggel, minimum 4,4 milliárd forinttal csökkenti az árbevételt. 

 

Az 5,5 milliárd forintból a cégnek még a 2% iparűzési adót is le kell lerónia, 110 millió forint, ez is az árbevételből jön le.

 

Máris megkapjuk, hogy a Tippmixpro oldal tiszta játékbevétele nagyjából 990 millió forintot tett ki a tavalyi év folyamán.

 

Játékadó

 

A játékadót a tiszta játékbevétel 20%-a, tehát újabb 198 millió ugrik a bevételből. Immár csupán 792 millió forintnál járunk, és még nincsenek kifizetve az oldallal járó költségek.

 

Fejlesztési költség

 

Az oldalt a szerkesztőségünk részére megküldött eredeti szerződés alapján annak megkötésekor nettó 384 millió forintos áron vállalták, ám ebből bruttó 105 millió forint kötbérként visszacsorgott a Szerencsejáték zrt. kasszájába. Így a teljes költség 382 millió forintra rúg. Ha ezt a költséget 5 évre bontjuk le, akkor a 2013-ra eső rész 76,5 millió forint, plusz a havi 2,5 milliós GTECH rendszer monitorizási díj 8 hónapra 20 millió forint összesen 96,5 millió forintot von le a profitból.

 

Eljutottunk oda, hogy a Tippmixpronak nagyjából 700 millió forintja maradt személyi bérekre, infrastruktúra fenntartására és működtetésére, valamint a legtöbb pénzt elvivő beruházásra, a reklámra.

 

Személyi bérek, reklám

 

Ezekről pontos adatokkal nem rendelkezünk, de ismerve a cég egy évben több milliárd forintos reklámköltéseit, ezt nagyjából 300 millióra tippeljük. Az oddsközpont és az ügyfélszolgálat 7/24-ben való működtetéséhez minimum 20 ember foglalkoztatása szükséges, ami 8 hónapra számítva szintén 100 millió forint bérköltséget feltételez.

 

És akkor még nem is beszéltünk a cég őszi akciójában kisorsolt Audi típusú gépkocsikról és nagyértékű nyereményekről, játékosi számlán jóváírt összegekről, amiket fent ismertetett okok miatt valószínűleg plusz kiadásként jelentkeztek, nem az oddsokat rontották tovább, hogy kigazdálkodják az árukat.

 

Marad tehát 250 millió forint körüli összeg, ami a Tippmixpro oldal profitjának tekinthető.

 

 

Mekkora ez az 5,5 milliárdos árbevétel a többi játékhoz hasonlítva?

 

A Tippmixpro őséhez, a Tippmaxhoz hasonlítva az 5,5 milliárd meglehetősen jónak mondható, különösen hogy egy induló termékről van szó. A Tippmixpro indulásakor megszűnt Tippmax 2012-ben mindössze 932 millió forint árbevételt produkált.

 

Az 5,5 milliárd a Tippmix forgalmához hasonlítva azonban elenyésző, annak mindössze tizedét teszi ki. A Szerencsejáték Zrt. által a vg.hu számára elküldött adatokból kiderül, hogy a Tippmix forgalma tovább nőtt tavaly az online kistestvér beindulásának ellenére. Ez jó hír a vállalat számára, hiszen azt jelenti, hogy nem a játékosok átrendeződése ment végbe, hanem plusz játékosokat, vagy éppen azok plusz pénzét sikerült a játékba bevonni.

 

A jó öreg Totó 2012-es árbevételének kicsivel több, mint kétszerese az 5,5 milliárd, viszont mivel ez a játék totalizatőri típusú fogadás, az árbevételnek 55%-a marad a szervezőnél. Rövid fejszámolás után tehát elmondható, hogy 2013-ban annyit hozott a Tippmixpro a konyhára, amennyit 2012-ben a sokak által már temetett TOTÓ.

 

 Forrás: Szrt.hu

Számsorsjáték (Ötöslottó, Hatoslottó, Skandináv lottó, Joker, Kenó, Luxor)
Fogadás (Totó, Góltotó, Tippmix, Tippmax)
Sorsjegy
Gyorsjáték (Puttó)

 

A Tippmixpro árbevétele jelenleg a Puttó játék bevételéhez hasonlítható legjobban. Ennek bevétele 2012-ben 13,3 milliárd volt, a Tippmixproval kapcsolatos elvárás is nagyjából ennyi, évi 10 milliárd forint 2014-re. A 48%-os visszafizetési arány miatt azonban a Puttó jövedelmezőbb.

 

Mi dobhatná meg a Tippmixpro bevételét?

 

Minden vállalkozás akkor a legsikeresebb, ha lecsökken a forgalmát csökkentő konkurencia, ezt a Tippmixpro esetében az engedély nélküli oldalak blokkolása jelentené. A liszenszek elnyerésével megjelenne ugyan egy-két legális konkurens cég a piacon, de onnantól nekik is le kellene róniuk tiszta játékbevételükből a 20%-os játékadót, ami az oddsversenyt kiegyenlítettebbé tenné.

 

Tovább növelhetné a forgalmat a weboldal mobilra optimalizált verziója, amit tervez is bevezetni a cég.

 

Jó ötlet továbbá egy átfogó reklámkampány, ami eddig elmaradt, a termék marketingje a cég bizonyos termékeinek marketingjéhet képest visszafogott volt. 

 

Most akkor jó, hogy van Tippmixpro, vagy nem?

 

Összességében elmondható, hogy a Tippmixpro ugyan a Szerencsejáték Zrt. 2013-as összbevételéhez igen elenyésző módon járult hozzá, azonban a csekély bevétel ellenére örvendetes, hogy létrehozták ezt a fogadási formát. Ugyanis a fent kiszámolt adók, munkabér után fizetendő járulékok mind a Magyar Államot gazdagították, és magyar embereket foglalkoztattak az oldal üzemeltetésekor, tehát ez az 5,5 milliárd forint nem külföldre, offshore cégekhez vándorolt. Mivel az eddigi játékokat kiegészítő új termékről van szó, így mégiscsak új bevételi forrást teremtettek az oldal létrehozásával a cég és az Állam részére. Ráadásul ezt a 21. század elvárásainak megfelelően tették, hogy legyen, ami egy napon kiváltja a jelenlegi kínálatban szereplő egyre elavultabb sportfogadási formákat.