Alkotmánybírósághoz fordul az ombudsman a pénznyerő automaták betiltása miatt

2012-12-21
Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult az ombudsman a pénznyerő automaták betiltása miatt, mert álláspontja szerint több jogot és alapelvet sért a működtetés betiltásának módja - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala pénteken az MTI-vel.

 

Szabó Máté a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény október 10-étől hatályos egyes módosításainak megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól - áll a közleményben.

 

Az alapvető jogok biztosa szerint sérti az érintett vállalkozók tulajdonhoz való jogát az a mód, ahogyan a jogalkotó betiltotta a pénznyerő automaták működtetését, ellentétes továbbá a bizalomvédelemmel, és azzal a követelménnyel, hogy a jogszabályok hatályba léptetésekor kellő felkészülési időt kell biztosítani a jogi környezethez való alkalmazkodáshoz.

 

Az ombudsmant csaknem negyven magánszemély és kisvállalkozás kérte arra, hogy az Alkotmánybíróságon kezdeményezze a szerencsejátékról szóló törvény felülvizsgálatát. A panaszosok azt a rendelkezést kifogásolták, amelynek értelmében pénznyerő automatát csak játékkaszinóban lehet üzemeltetni, és a korábban kiadott működési engedélyek már a módosítást követő napon hatályukat vesztik.

 

A kormány október elsején döntött a pénznyerő játékautomaták működtetésének szinte teljes tilalmáról, az Országgyűlés másnap fogadta el a törvénymódosítást, amellyel megtiltották a játéktermek és az elektronikus kaszinók üzemeltetését. Ez után pénznyerő gépek csak három, koncessziós joggal rendelkező játékkaszinóban működtethetők. A korábban kiadott működési engedélyek a törvény kihirdetését követő napon hatályukat vesztették.

 

Az alapjogi biztos hangsúlyozta: a szerencsejáték piacán a törvényhozó szabadon eldöntheti, milyen mértékben teszi lehetővé a piaci szereplők szerepvállalását, és hogy azt állami monopóliumban tartja-e. Önmagában tehát nem alkotmányellenes az a szabály, amely csak játékkaszinóban teszi lehetővé a pénznyerő automata működését. Rámutatott arra is, hogy a vizsgálata nem terjedhet ki a szerencsejáték társadalmi helyességére sem.

 

Álláspontja szerint azonban nem felel meg az alaptörvény rendelkezéseinek, hogy a módosító törvény minimális felkészülési időt sem biztosított a vállalkozásoknak a tevékenységük átalakítására.

 

Az Alkotmánybíróság egy korábbi döntésére hivatkozva Szabó Máté arra is rámutatott, hogy a határozott időre kiadott, pénznyerő automaták üzemeltetésére vonatkozó engedély vagyoni értékű jog, amelyet az alaptörvény véd. Erre való tekintettel a meglévő engedélyek jogalkotói úton való, azonnali, kártalanítás nélküli megvonása alaptörvény-ellenes - állapította meg az alapvető jogok biztosa.

 
Forrás: MTI
 
Címkék: nyerőgép,