A xenon lehet az új csodadopping

2014-03-03
Ha a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség igazolva látja, hogy a xenonnak valóban az EPO nevű hormonhoz hasonlatos teljesítményfokozó hatása van, s doppingszernek minősül, a nemesgázt felveszi tiltólistájára.

 

A vizsgálódás haladéktalan megkezdését Craig Reedie, a WADA elnöke jelentette be gyors eljárást ígérve, s a haladéktalan cselekvés fontosságát a szervezet korábbi elnöke, Dick Pound is alátámasztotta azzal a közlésével, hogy a xenon használata szerinte egyértelműen doppingolásnak minősül.

 

A kérdés a szocsi téli olimpia hajrájában keltett közfigyelmet, miután az egyik német rádió, a Westdeutscher Rundfunk azt állította: az ötkarikás játékokon a nemzetek közötti versenyben 13 arany-, 11 ezüst- és 9 bronzérmükkel első oroszoknál a xenon alkalmazása már korábban széleskörűen elterjedt. Mi több, a WDR szerint az orosz sportminisztérium eleve ajánlotta is az orosz versenyzőknek a gáz használatát a felkészülés közben, egyfelől azért, mert nincs rajta a doppingtilalmi listán, másfelől pedig hasonlóképpen segít, mint az EPO. Oxigénhiányos állapot (hypoxia) hatására a xenon mobilizálni képes a szervezetben egy fehérjét (HIF1Alpha), mely az EPO szint emeléséért, illetve ezen keresztül a vörösvérsejtek fokozott termelődéséért felelős. A vörösvérsejtek mennyiségének gyarapodásával a vér oxigénszállító kapacitása jócskán megnő, ezáltal pedig a sportoló teljesítménye is a különösen nagy állóképességet igénylő sportágakban, így példának okáért a sífutásban, a biatlonban.

 

Az e tárgyban megjelent médiaanyagok bizonyíték hiányában jobbára csak találgatnak. Az MTI a hazai doppingellenes szervezet, a Magyar Antidopping Csoport tevékenységét irányító Tiszeker Ágnesnél arról érdeklődött, vannak-e tények is az ügyben. "Szerintem a legnagyobb probléma az, hogy semmiféle megalapozott, orvosi tudományos vizsgálat vagy tanulmány nem készült arról, hogy a xenon belélegeztetése hosszú távon hogyan hat az emberi szervezetre, és mik a lehetséges mellékhatások" - reflektált a MACS első embere. Hozzátette, hogy egereken már történtek kísérletek, és ott kétségtelenül azt találták, hogy több vörösvérsejt tud termelődni. "Vélhetően az emberi szervezet is hasonló módon reagál, de ez csak feltételezés, nem tudományos bizonyíték" - mondta.

 

Tényeket sorolva leszögezte, hogy sem a xenon mint tiltott anyag, sem a xenon belélegeztetése mint tiltott módszer nincs nevesítve a jelenleg hatályos WADA-tiltólistán. Hozzátette, hogy a xenon nem ismeretlen az orvostudomány számára, amely például az általános érzéstelenítésben, műtéti fájdalomcsillapításban igénybe is veszi. Példaként említette, hogy koraszülötteknél hypoxiánál használják a káros hatások - elsősorban az agykárosodás mértékének - csökkentésére, kísérleti jelleggel. "Minden tudományos beszámoló megegyezik abban, hogy bármilyen biztatóak is az eredmények a xenon esetében az oxigénhiányos állapot káros folyamatainak kivédése terén, mindez csak kísérleti jellegűnek mondható, széleskörű, megalapozott tudományos bizonyíték egyelőre nincs" - szögezte le Tiszeker Ágnes, akinek az a véleménye, hogy amit az oroszok csináltak, a rendelkezésre álló információk alapján inkább emberkísérlet vagy emberen történő engedély nélküli kutatás. "Pláne ha igaz, hogy már 2004-ben, a nyári olimpiai játékokon és 2006-ban, a téli olimpiai játékokon is használták az orosz sportolók felkészítésekor. Ha ezt elfogadom, akkor esetleg ez a kategória belefér a WADA-tiltólista ama kategóriájába, amely az egészségügyi hatóságok által humán terápiás használatra nem engedélyezett szerek csoportját jelenti. Ha az orvostudomány minden kétséget kizáróan bizonyítani tudja, hogy a xenon belélegeztetése megemeli az emberi EPO szintjét, akkor lehet csak gondolkodni szerintem a tiltott módszer kategórián..."

 

Tiszeker doktor szerint nagyon ügyesek az oroszok e vitának a gerjesztésével, s úgy látja: ezzel elérik azt, hogy a "hiányzó" rendkívül költséges orvosi, élettani, orvosbiológiai tudományos vizsgálatokat részben vagy egészben most elvégzi helyettük a WADA. "És lehet, hogy egyszer a xenon-belélegeztetés felkerül a WADA-listára mint tiltott módszer, de nem hiszem, hogy ez 'visszamenőleg' bármilyen befolyással is bírna arra nézve, hogy Szocsiban az orosz sportolók olyan kiválóan szerepeltek..." - tette hozzá.

 

Tiszeker Ágnes kiemelte, felmerül a gyanú, hogy a sportolók állóképessége, vérparamétereinek szintje a tényleges EPO-használattól javult olyan nagyszerűen, és a xenon-ügy egy jól hangzó történet, ha úgy tetszik fedő sztori, amin "elcsámcsog" a tudományos világ, a WADA és persze a média. "Természetesen senkit nem szeretnék alaptalanul vádolni, de azt azért érdekesnek gondolom, hogy ha igaz, hogy 2004-óta használják az oroszok ezt a módszert, akkor miért most hozakodtak elő vele. Miért most hozták nyilvánosságra és a világ tudomására ezt a 'titkos orosz csodafegyvert', amit eddig olyan jól megőriztek? Tapasztalatom szerint ebben a szakmában nincsenek véletlenek..." - nyilatkozott Tiszeker Ágnes.

 

Arra a felvetésre, hogy Magyarországon van-e, lehet-e "xenonos rásegítés", a MACS vezetője így válaszolt: "Egyelőre nem tartok attól, hogy elterjed nálunk a módszer, mert a xenon-gáz előállítása rendkívül drága dolog, nem hiába nem alkalmazzák a gyakorlatban érzéstelenítőként sem, pedig az anesztetikus hatása bizonyított!"

 

Forrás: MTI

Címkék: sportesemény,