A világ 3 leggazdagabb szerencsejátékosa

Fortuna istenasszony kegyeltjei, akik szerencsejátékokkal szereztek dollármilliókat.

 

1. Bill Benter

(100 millió dollár évente)

Bill Benter (avagy William Benter) 1957-ben született Pennsylvania államban, Pittsburgban. Zseniális matekos, és fizikából szerzett diplomát. Matematikai tudását kamatoztatva, kártyaszámolással vált profi szerencsejátékossá Las Vegas blackjack asztalainál. Később Edward Thorp „Beat the Dealer” című könyvében leírt stratégiákkal improvizált. Olyan jó volt benne, hogy hét év múlva már szinte minden Las Vegas-i kaszinóból kitiltották.

Aztán találkozott Alan Woods-szal, és áttette a székhelyét Hong Kong-ba, ahol Woods-szal karöltve felrobbantották a lóversenypiacot. Létrehoztak egy számítógépes formulát, mely képes volt jó hatékonysággal előre megjósolni a lóversenyek végkimenetelét. 1987-ben, miután Woods-szal búcsút intettek egymásnak, Benter finomított a formulán, és kifejlesztette a lóversenyzésben valaha is használt legsikeresebb szoftvert. Idővel egyre több változót vett fel a rendszerbe, melyet minden ló esetében vizsgálni kell egy-egy verseny kapcsán. Évente úgy 100 millió dollárt keres – nem egyszer 5-10 milliót zsebel be egyetlen versenynapon.

Amellett, hogy ő a leggazdagabb fogadó, Bill Benter filantróp tevékenységéről és politikai valamint jótékonysági csoportok támogatásáról is ismert.

Bill Benter

 

2. Edward O. Thorp

(80 millió dollár évente)

Edward Thorp Chicago-ban született 1932. augusztus 14-én. Hedge fund manager és nagyszerű szerencsejátékos, aki az UCLA-n szerzett doktori fokozatot matematikából. 1959-től 1977-ig matematika professzorként tevékenykedett. Számítógépes imitáció használatával kifejlesztett egy olyan kártyaszámolási stratégiát, mely segítségével növelhető a blackjack játékosok nyerési esélye. Elméletét Lake Tahoe, Reno és Las Vegas kaszinóiban tesztelte.

Miután sikereivel felkeltette mások érdeklődését is, megírta híres könyvét, a „Beat the Dealer”-t, mely tulajdonképpen egy részletes kártyaszámolási útmutató, melyet az újoncok és a profik is előszeretettel forgatnak. 1961-ben Claude Shannon-nal közösen kifejlesztették az első hordható számítógépet, melyet 1985-ös betiltásáig előszeretettel használt a blackjack és rulett asztaloknál. Ezen kívül kifejlesztett egy „Thorp számolás” elnevezésű eljárást a backgammon játékosok számára. Ugyan a Blackjack Hírességek Csarnokának elismert tagja, egy baccarat szindikátust is alapított.

Az 1960-as években jól hasznát vette a tőzsdén, hogy páratlan módon ért a statisztikához és a valószínűség számításhoz - hedge fund stratégiákkal keresett a költségvetési piacon úgy 800 millió dollárt.

Edward O. Thorp

 

3. Zeljko Ranogajec

(Feltételezhetően 1 milliárd dollár évente)

Ő a legrejtélyesebb játékos mind közül – ezért is nem olyan híres, pedig a gazdagok életét éli valahol Európában. 1961-ben született az ausztráliai Hobart-ban. Félbehagyta kereskedelmi és jogi tanulmányait, hogy szerencsejátékos álmait üldözze. Fotografikus memóriájával és bonyolult matematikai számításokkal könnyedén csinált pár száz dolláros tétekből hétszámjegyű nyereményeket. Végül kitiltották az ausztrál kaszinók nagy részéből. Emiatt fogta magát, és átnyergelt a lóversenyre, és képességeit a lóversenyek eredményének megjóslásában kamatoztatta. Ezzel aztán milliárdokat keresett.

Soha nem adott egyetlen interjút sem, nem volt másokkal közös vállalkozása, emiatt is nehéz megtippelni vagyona valódi nagyságát. Egy, a családhoz közel álló forrás szerint azonban többszörös dollármilliárdos.  A Tabcorp fogadóiroda állítólag neki köszönheti éves bevételének 6-8 százalékát. Azt is mondják, hogy Ranogajec 900 millió dolláros adóvitát folytatott az ausztrál adóhivatallal . Ezeket a spekulációkat félretéve, nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a kilencvenes években rekordot jelentő 7,5 millió dollárt nyert Kenón.

Zeljko Ranogajec

 

Ezt a három embert megismerve az ember hajlamos kételkedni abban, hogy igaza van azoknak, akik azt mondogatják, hogy a szerencsejáték a „szerencse játéka”, és hogy a ház mindig nyer… illetve komoly bizonyítékot jelent arra, hogy aki szerencsejátékba fog, jó, ha előtte komolyan elmélyed a matematikában.