A tervezett játékbevétel százada érkezett csak be az ukrán államkasszába

2023-01-30
A tervezett 7,5 milliárd helyett csupán 53,6 millió hrivnya adóbevételt biztosított a szerencsejáték ipar Ukrajnában.

 

Az ukrán kormány komoly bevételre számított a szerencsejátékok legalizálásából: évi 4,5-7,5 milliárd hrivnya közötti összegek hangzottak el a jogszabály elfogadásakor. A valóságban azonban a működés első, 2021-es évében a 7,5 milliárd helyett csupán ötödannyi került az állami költségvetésbe – írja a KISZó.

Ivan Rudij, a szerencsejáték-szabályozási bizottság vezetője szerint ez teljesen érthető, hiszen a törvény öt év halasztást ír elő, tehát a lényeg, hogy ezen az időszakon belül kifizessék a megszabott adóterhet.

A háború kezdetével Danilo Hetmancev, a parlament pénzügyi, adó- és vámpolitikai bizottsága vezetőjének előterjesztésére a szerencsejáték üzletágban tevékenykedők is áttérhettek a nyereség kétszázalékos adóztatására.

Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő rámutatott, 2022 tíz hónapja alatt a szerencsejáték-üzletág 53,6 millió hrivnya adót fizetett, ami százada az elvárt összegnek.

Az online kaszinóktól történő adóbeszedés kérdése továbbra is megoldatlan Ukrajnában, a szakemberek szerint az adótörvénykönyvben nem szerepelnek ilyen szervezetek, így lehetetlen megadóztatni őket.

Szakmai szervezetek szerint az átláthatatlan adórendszer elriasztja a külföldi befektetőket Ukrajnától. Ráadásul a piac is tele van illegális kaszinókkal. „Sok észrevétel érkezett az engedélyek kiadásának módjáról, a szabályozási rendszer felépítéséről. Éppen ezért a szerencsejáték-szféra engedélyezésének nagyobb átláthatóságát a deregulációs törvénynek kellene befolyásolnia” – vélekedett Andrij Dligacs közgazdász.

Forrás: KISZó

Címkék: adó, jogi háttér,