A Távszerencsejáték Szövetség sokallja a magyar koncessziós díjakat

2013-01-29
Az új magyar szerencsejáték törvényben szereplő magas koncessziós díjak elriaszthatják az üzemeltetőket, és akadályozhatják a teljesen liberalizált online szerencsejáték-piac létrehozását a Távszerencsejáték Szövetség (Remote Gambling Association, RGA) szerint.


A magyar kormány a napokban nyújtotta be az Európai Bizottságnak az 1991. évi szerencsejáték törvény módosítását, amely 20 százalékos bruttó profit utáni adó kivetését javasolja az engedéllyel rendelkező, sportfogadást, kártya- vagy kaszinójátékot kínáló operátorokra. Az iparág ugyan a bruttó profit utáni adót tekinti az adózás korrekt módjának, a magyar kormány a törvénytervezetben azonban azt is javasolja, hogy az üzemeltetők fizessenek évi 100 millió forint koncessziós díjat az általuk kínált minden egyes játéktípusért, hogy legfeljebb öt évre működési felhatalmazást kapjanak - hívja fel a figyelmet az RGA az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

 

Az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt.-nek automatikusan járna az engedély, míg a kormányzat döntene az összes többi kérelemről. Az RGA szerint a koncessziós díjak irreálisan magasak, és valószínűleg sok üzemeltetőt elriasztanának a piacra lépéstől.

 

A magyar kormány mintegy 30 milliárd forint bevétel előteremtését reméli az online szerencsejáték megadóztatásából. Több szakértő azonban úgy látja, hogy a törvénytervezet az üzemeltetők többsége számára ellehetetlenítené a piacra lépést, csökkentené a választékot, és a várható adóbevételek csökkenéséhez vezetne - mutat rá az RGA.

 

Az RGA a világ legnagyobb távszerencsejáték kereskedelmi szövetsége, amely ellátja a legnagyobb, engedéllyel és tőzsdei bejegyzéssel rendelkező távszerencsejáték-operátorok és ehhez kapcsolódó szoftverfejlesztő cégek képviseletét.

Forrás: MTI