A Szerencsejáték Szövetség üdvözli a törvénymódosító javaslatot

2012-05-16
Nem kerülhet monopolhelyzetbe a szerencsejáték piac új szereplőjeként belépő egyetlen szerencsejáték szerver üzemeltető sem, ezért üdvözli a nyerőgép iparág a szerencsejáték törvény pénteken benyújtott módosító javaslatát – tudatta a Magyar Szerencsejáték Szövetség

 

A pénznyerő piac szereplőit tömörítő érdekvédelmi szervezet elnöke Schreiber István szerint a jogszabály módosítással kiegyensúlyozott, átlátható, szigorúan szabályozott piac épülhet és végre semmi akadálya a törvényhez tartozó végrehajtási rendelet nyilvánosságra hozatalának. Görögországban, Németországban és Hollandiában is szerver alapú szabályozást készítenek elő, az unió több tagállama is várja a magyar modell életbe lépését, ugyanis a szerver alapú pénznyerő automaták jelenleg tervezett legmodernebb és legszigorúbb üzemeltetési formájának (Server Based Gaming) piaca újnak számít az Európai Unióban is.

 

Dr. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter adózást érintő törvénymódosítási javaslata – melynek általános vitáját az ülésterv szerint május 21-én kezdi meg a parlament – a szerencsejáték törvényt is érinti. Mint ismeretes a pénznyerő automaták szerver alapú üzemeltetési formára történő átállását tavaly októberben szavazta meg az Országgyűlés. Az MSzSz szerint a szerencsejáték törvényben kifejtett szerver alapú üzemeltetés a jelenlegi legmodernebb formája a pénznyerő automata üzemeltetésnek, amely - mivel a játékelmélet a központi szerveren fut -, a lehető legbiztonságosabb is. Az üzemeltető egy weboldalon keresztül folyamatosan nyomon tudja követni az összes gépét és természetesen a jogszabályoknak megfelelően az állam is folyamatosan kontrollálhatja a gépek bevételeit.

 

Schreiber István elnök úgy látja, amennyiben a módosító javaslatot elfogadja a parlament, a jogalkotó megteremti, hogy a piacra belépő új szereplő, a központi szerver üzemeltető ne kerüljön monopolhelyzetbe, ugyanis, maximum 10.000 helyhez kötött pénznyerő automata működhet rajta keresztül. „Ezzel a megkötéssel a beterjesztő Dr. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egyértelművé tette, hogy nem egyetlen egy szerverüzemeltetővel számol a kormány, így nem lesz monopolhelyzet a szerver alapú pénznyerő automata piacon. A versenyhelyzet pedig mind a játékosoknak, mind az üzemeltetőknek csak kedvező lehet” – fogalmazott Schreiber.

 

Az elnök szerint, ha megszavazzák a törvénymódosító javaslatot, remélhetőleg, elhárul minden akadály a végrehajtási rendelet nyilvánosságra hozatala elől, elindulhatnak az engedélyezési eljárások és belátható közelségbe kerül a szerver alapú százalékos adózású üzemeltetés. Bár az általános vita további módosításokat eredményezhet, a Nemzetgazdasági Minisztérium vélhetően felkészült a végrehajtási rendelet gyors megjelentetésére, mivel a szövetség megkeresésére többször is azt a választ kapta, hogy az már aláírás előtti stádiumban van. A végrehajtási rendelet fogja megteremteni ugyanis a lehetőségét, hogy néhány hónapon belül megjelenjenek a piacon a szerver központú automaták, ha a törvény szabta szigorú feltételek mellett mielőbb belépnek a piacra a központi, adóhatósághoz bekötött szerver üzemeltetői. Az MSzSz elnöke úgy látja, csak így kezdheti újraépíteni magát a tavaly november óta egyötödére zsugorodott nyerőgép iparág.

 

Az adóemelés előtt, 2011. harmadik negyedévének végén még több mint 22 ezer automata működött az országban, mára azonban az MSzSz regionális szervezeteinek adatai szerint alig több mint 4 ezer gép maradt a piacon. A szerver alapú rendszerre való áttérést követően a szerencsejáték szervező mentesül a havi gépenkénti 500.000 forintos játékadó alól, helyette a tiszta játékbevétel 33 százalékának megfizetésére lesz köteles az ágazat specifikus díjai (engedélyezési díjak, szerver hozzáférési díj), valamint a vállalkozásokat érintő adó- és járulékterhek mellett.

 

Nemcsak a hazai szakma szereplői, hanem az unió több tagállama is várja a magyar modell életbe lépését, a szerver alapú játékok ezen legmodernebb formájának piaca ugyanis olyannyira újnak számít az Európai Unióban, hogy Magyarországon épül majd ki az első legalizált, nyitott piac – tudatta az MSzSz. Schreiber István elmondta, hogy a szakma egyik jelentős szaklapja az Intergame Magazine májusi számában azzal foglalkozik, hogy jelenleg Görögországban, Németországban és Hollandiában is szerver alapú szabályozást készítenek elő és figyelik a magyar mintát. Az elnök szerint nem véletlen, hogy több tagállam is követhet bennünket a szabályozásban, ugyanis a magyar kormány nemcsak Európa, hanem a világ egyik legátláthatóbb, az állam, a játékosok és az üzemeltetők számára egyaránt a legbiztonságosabb piaci működés alapjait teremtette meg.

 

Magyar Szerencsejáték Szövetség