A szerencsejáték reklámokról gondolkodnak a Lordok

2014-03-05
Az angol parlament vizsgálja a szerencsejáték reklámok gyakorlatát a szigetországban. Egyes vélemények szerint az ilyen témájú reklámok a dohányreklámokhoz hasonlóan akár teljes tiltólistára is kerülhetnek.

 

A Munkáspárt tűzte ki zászlajára a szerencsejáték reklámokkal kapcsolatos reklámok korlátozását, ezzel kapcsolatos beadványát kedden terjesztette be a Lordok háza elé. Arra kéri a törvényhozást, hogy vizsgálja meg azt a gyakorlatot, miszerint a televízióban este 9 óra előtt is lehetséges ilyen témájú reklámok közlése.

 

A média miniszter, Maria Miller is szívén viseli az ügyet, és helyteleníti a fogadási reklámok nagy számát, különösen sportközvetítések közben. Arra kérte a reklámfelügyeletet, hogy vegye nagyító alá a játékra buzdító reklámok elterjedtségét a televízióban és az interneten is, és fontolja meg, nincs-e szükség változtatásra azokon a területeken és időintervallumokban, ahol és amikor gyermekek is elérhetőek vele.

 

 Maria Miller médiaminiszter Fotó: Stefan Rousseau/PA

 

"Ugyanabban a helyzetben vagyunk, amiben 10-15 éve voltunk a dohányreklámokkal kapcsolatban. Elkezdtük vizsgálni, hogy helyénvaló-e a cigarettát reklámozni, és a végén a teljes tiltásig jutottunk."- nyilatkozta Miller egyik közeli munkatársa.

 

A reklámok felülvizsgálatára vonatkozó felhívásnak jó alapot ad az a Tisztességesebb Szerencsejátékért Kampány által készített és a mostanában napvilágra került tanulmány, miszerint Anglia legszegényebb részein dupla annyi pénzt veszítenek el az emberek nyerőgépeken, mint a leggazdagabb területeken.

 

Magyarországon ugyan az online szerencsejátékokra vonatkozó legális huzavona megkezdése óta csökkent az ilyen témájú reklámok száma, azonban elgondolkodtató, hogy a Szerencsejáték Zrt. a termékeit minden időintervallumban és minden, gyermekek által is elérhető csatornán népszerűsíti. Gondoljunk csak a tv- és rádióreklámokra, óriásplakátokra, járműfelületekre, vagy akár a lottózók kirakataira. A lottók és a Tippmixpro kínálata egyaránt 18 éven felülieknek szól, mégis már csecsemőkortól megkezdik annak népszerűsítését. Vajon rendben van ez így?