A nemzetbiztonsági bizottság támogatja a kaszinók meghívásos pályáztatását

2013-07-15
Többségi döntéssel támogatta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága hétfőn a vidéki kaszinók meghívásos koncessziós pályáztatását - mondta a testület szocialista elnöke hétfőn újságíróknak.

 

Ezekben a létesítményekben legfeljebb száz-száz kártya- és játékasztal és legfeljebb ezer pénznyerő automata üzemelhet majd.

 

Molnár Zsolt hozzátette: az MSZP szerint ez a pályáztatás úgy lenne támogatható, ha kizárólag állami szerepvállalással, magánszereplők nélkül valósulna meg. Azt is elmondta, a bizottsági ülésen erre vonatkozóan nem tártak fel új nemzetbiztonsági kockázatot.

 

Kocsis Máté, a bizottság fideszes tagja újságíróknak azt mondta: kizárólag költségvetési megfontolások alapján javasolta a nemzetgazdasági miniszter, hogy egy állami kontroll alatt tartott, külön eljárásban engedélyeztetett és ellenőrzött úgynevezett másodvonalas kaszinóüzemeltetésre koncessziós pályázatot írjon ki. Azt mondta, nem fog tudni bárki bármilyen minőségében és feltétel nélkül kaszinót nyitni. 

 

A kormánypárti politikus nemzetbiztonsági szempontból támogathatónak és "nem ördögtől valónak" nevezte az elképzelést, ami költségvetési bevételt jelent. Szerinte az állami kontroll lehetőséget ad arra, hogy a korábbi, a nyilvánosság számára nem megismerhető jelenségek ne forduljanak elő. 

Kérdésre válaszolva közölte: továbbra is az az álláspontjuk, hogy a játékszenvedély családokat tesz tönkre, ezért szűkítették a piacot.

 

A helyzetet bonyolítja, hogy a kormányzati tervek bejelentésével közel egy időben az egyik nagy budapesti kaszinó három vidéki nagyvárosra kért fiókintézmény-nyitási jogot. Azt még nem tudni, hogy beleszámolandók-e a tíz új kaszinóba a már meglévő budapesti intézmény által megnyitni tervezett helyiségek. 

A kaszinók a becslések szerint legkorábban jövő év elején nyílhatnak meg. Amikor már lehet majd tudni, melyik tíz városban nyílna kaszinó, mely cégek kerülnek szóba üzemeltetőként, és kialakul, hogy ezeknek a cégeknek milyen nemzetbiztonsági többletkövetelményeknek kellene megfelelniük, akkor a bizottság ismét összeül, hogy tárgyaljon a kérdésről.
 

A Népszabadság hétfőn írt arról, hogy több ezer félkarú rabló és több száz játékasztal üzemeltetésére írna ki meghívásos koncessziós pályázatot a nemzetgazdasági tárca. A lap szerint Varga Mihály miniszter levélben kérte a nemzetbiztonsági bizottság véleményét a meghívásos pályáztatásról, miután a kormányzat így tartja elkerülhetőnek azt a nemzetbiztonsági kockázatot, amelyre hivatkozva tavaly ősszel betiltották a nyerőgépeket és az elektronikus kaszinókat. A levél szerint a meghívásos pályáztatásban tíz vidéki kaszinó létesítésének jogát ajánlanák fel. A cikk szerint a tavaly októberi intézkedést követő három hónapban az állam 3,2 milliárd forint adóbevételtől esett el. A tárca a tíz új kaszinótól évente egyenként 850 millió forint adóbevételre számít.

 

Forrás: MTI/Origo