A Mocsai-csapat megszakította a horvát átkot

2013-04-05
A magyar férfi kézilabda-válogatott Eb-selejtezőn 20-18-ra legyőzte Horvátországot legjobbjait Veszprémben.

 

A magyar csapat így három forduló után hibátlan mérleggel vezeti a négycsapatos csoportot.

 

A "védelmek összecsapásán" az utóbbi világversenyeken rendre bronzérmes horvát csapat felett aratott sikerrel a magyarok óriási lépést tettek a 2014-es dániai Európa-bajnoki részvétel felé.

 

A meccs egyik főhőse Nagy Kornél volt, aki csereként beállva ötször volt eredményes, így a horvátok hiába kapcsolták ki a játékból Nagy Lászlót (0 gól), nem sikerült pontot szerezniük.

 

A magyarok ezt megelőzően legutóbb 2008. november 2-án győzték le riválisukat - szintén Veszprémben Eb-selejtezőn -, azóta nyolc találkozón át nyeretlenek maradtak ellenük.

 

A két csapat százszázalékos mérleggel várta az összecsapást, így egy újabb győzelem bármelyiknek szinte továbbjutást ért volna. A horvátok a legutóbbi olimpián, világ- és Európa-bajnokságon egyaránt bronzérmesek voltak, Londonban éppen a magyarok előtt.

 

A játékosok "Nekünk 80!" feliratú pólóban melegítettek, ezzel is utalva arra, hogy a magyar szövetség idén ünnepli megalapításának 80. évfordulóját. Kemény védekezés, kimaradt helyzetek és büntetők jellemezték a meccs első szakaszát, a 8. percben még csak 1-2 volt az állás. Császár duplájával és Mikler védéseivel sikerült fordítani, de ellépni nem. A gólínségre jellemző volt, hogy negyedóra elteltével 4-2-re vezetett a házigazda. Schuch kiállítása alatt, 4-4-nél a 20. percben Mocsai Lajos szövetségi kapitány időt kért, de ettől sem lett hatékonyabb a támadójáték. Császár találataival a szünetben minimális különbség volt a két együttes között. Az irányító harminc perc alatt a csapat góljainak felét dobta.

 

A második játékrész elején Nincevic két góljával fordítottak a horvátok, és - a pihenő előtti periódust is beszámítva - sorozatban négyszer voltak eredményesek. A tehetetlenséget megunva Mocsai időt kért a 37. percben, 8-10-nél és több poszton cserélt. Az első magyar találatra kilenc percet kellett várni a második felvonásban.

 

Buntic kiállításából erőt merítettek a hazaiak, ráadásul Mikler immár harmadik alkalommal védett hétméterest. A záró negyedóra 12-12-ről indult, és fej fej mellett haladtak az együttesek. A hajrában Nagy Kornél villanásai 19-17-es vezetést eredményeztek, ám Schuchot ismét - immár véglegesen - kiállították. Buntic büntetőjével 19-18-ra módosult az állás, aztán emberhátrányban Nagy Kornél berepülős, úgynevezett kínai figurából betalált, eldöntve ezzel a két pont sorsát.

 

Eb-selejtező, 3. forduló:

Magyarország-Horvátország 20-18 (8-7)

gól: Császár 6, Nagy K. 5, Ilyés 3, Mocsai 2, Harsányi 1, Vadkerti 1, Szalafai 1, Törő 1, illetve Nincevic 4, Buntic 4/2, Horvat 4, Vori 3, Kopljar 2, Duvnjak 1

 

Szerdán játszották:

Lettország-Szlovákia 28-24 (14-9)

 

Az állás:

1. Magyarország 6 pont

2. Horvátország 4

3. Lettország 2

4. Szlovákia 0

 

A kvartettből az első két helyezett jut ki a 2014-es dániai kontinensviadalra.

 

Az eddigi mérkőzések:

1. forduló:

Magyarország-Lettország 32-25

Horvátország-Szlovákia 25-21

2. forduló:

Szlovákia-Magyarország 24-28

Lettország-Horvátország 23-30

 

A további program:

4. forduló:

Horvátország-Magyarország, szombat 18.30, Zágráb

Szlovákia-Lettország, vasárnap 17.30, Vágbeszterce (Povazska Bystrica)

5. forduló (június 12-13.):

Lettország-Magyarország

Szlovákia-Horvátország

6. forduló (június 15-16.):

Magyarország-Szlovákia

Horvátország-Lettország

 

Forrás: MTI

 

Címkék: kézilabda,