A legnépszerűbb szerencsejátékos babonák

A szerencsejátékosok valószínűleg a világ legbabonásabb emberei - egy felmérés szerint 80 százalékuk hisz ilyesmiben, vagy végez valamilyen rituálét a játék során - és bármit megtesznek, hogy növeljék nyerési esélyeiket.

 

Pszichológusok több tanulmányt is készítettek a szerencsejátékok és a babonák kapcsolatáról, és ezek végkövetkeztetése az volt, hogy sok szerencsejátékos esetében kifejlődnek, és játékuk alapjává válik. Ha a játékos nyer, visszagondol, hogy mi történt a nyertes játszma során. Ez az a pillanat, mikor rájöhet, hogy egy bizonyos ruhadarab, vagy más mozzanat volt a jószerencse „felelőse”. Vagy ellenkezőleg – ha veszít, azt kezdi el keresni, hogy mi okozhatta a balszerencsét.  

Nem minden babona fejlődik ki saját megfigyelés útján, sok játékos csak átveszi azokat a már meglévő hiedelmeket, melyeket évek óta hangoztatnak a szerencse vadászai. Ezek a közül a leggyakoriabbak:

 

A főbejárat tabu

Sok tapasztalt szerencsejátékos hisz abban, hogy szerencsétlenséget hoz, ha a főbejáraton megy be egy kaszinóba. Az egyik legnagyobb Las Vegas-i kaszinó, az MGM hangulata az ugyanilyen nevű híres filmstúdiót idézi, bejárata stílusosan a stúdió logójában is megjelenő oroszlán száját formázta. Sok szerencsejátékos ezt dupla átoknak tartotta, hiszen nem elég, hogy főbejáraton, de ráadásul egy bestia száján keresztül kellett bemenni a kaszinóba.

 

Ötvenes? Kösz, de inkább nem…

Egy másik babona, mely gyakran markában tartja a szerencsejátékosokat az az, miszerint az 50 dolláros bankjegyek szerencsétlenséget hoznak. Sokan nem hajlandóak 50 dollárosokban átvenni a nyereményüket, és több olyan kaszinó is van, ami már alapból nem is fizet ilyen bankjegyekkel, mikor a játékosok beváltják a zsetonjaikat. Azok a kaszinók, melyek használják az 50 dollárosokat, gyakran megtapasztalják, hogy a játékosok visszautasítják ezeket a bankókat.

 

Psssszt...

Szerencsejátékosok közt általános az a babona, hogy ha jót akarsz magadnak, ne számolgasd a pénzed játék közben. Sokan úgy tartják, hogy a játék közbeni dúdolgatás és fütyörészés is balszerencsét hoz. Sokan arra is ügyelnek, hogy nehogy keresztbe tegyék a lábukat játék közben, mivel ez állítólag elüldözi a jószerencsét.

 

Négyesek

2010-ben a Jackpot City online kaszinó egy progresszív jackpotjának nyertese nem volt hajlandó felvenni 4444 dolláros (közel 1 millió forintos) nyereményét. Hogy miért? Nos, mint kiderült, a Mr C-ként ismert játékos kínai származású, és a kínai kultúrában a számok ilyen kombinációja kimondottan balszerencsésnek számít. A numerológia és a kaszinó nem jó párosítás!

 

A piros a legjobb

Sok játékosnak van kedvenc színe, és hisz abban, hogy ha olyan színű ruhát visel a játék során, az szerencsét hoz neki. Egy ázsiai babona szerint a szerencsejátékosoknak piros ruhát kell viselniük a játék alatt.

 

Mélylélektani felfogás szerint a babona tulajdonképpen a szorongás elhárításának egy eszköze, a feszültség levezetésének módja. Ha másra nem is, erre biztosan jók...

 
Címkék: kaszinó,