A közösségi szerencsejáték szabályozását sürgeti a William Hill

2012-07-11
Az egyik legnagyobb online és földi szerencsejáték óriáscég, a William Hill vezérigazgatója, Ralph Topping személyes blogjában elemezte cége jelenlegi helyzetét a közösségi szerencsejáték piacon.

 

Topping 2008 februárja óta áll a William Hill élén, előtte 40 évig különböző vezetői beosztásokban dolgozott ugyanitt, tehát meglehetősen jól ismeri a vállalatot. Tavaly írta alá szerződésének meghosszabbítását, így legalább a jövő év végéig ő irányítja az óriásvállalatot, és kijelentése szerint szabályozás hiányában cége kívülállóként szemléli a közösségi szerencsejátékok piacát.

 

“A közösségi szerencsejáték nem a következő nagy dobás lesz a piacon, már most az.” írta Topping a blogján. “A ’hagyományos’ szerencsejáték cégek már eddig is több mint egy milliárd dollárt költöttek erre a szegmensre, és már jelenleg is több százmillió dollár bevétel generálódik innen. A legnagyobb piac az Egyesült Államok, ahol a legtöbb ’hagyományos’ online szerencsejáték tiltott.”

Topping vezetése alatt, 2008 végén a William Hill megalapította a William Hill Online nevű vegyesvállalatát a Playtech Limited-del, legutóbb pedig stratégiai akvizíciókat hajtott végre Nevada államban a nemzetközi növekedéssel kapcsolatos terv részeként.

“Mi itt a William Hill-nél elég sokat tudunk a szerencsejátékról, és bárki aki valaha is volt egy fogadóirodában, tudni fogja, ha a William Hill ’közösségivé’ válik.” írta Topping „Akkor mi lehet a probléma? Nos, a  probléma az, hogy ez jelenleg nem egy szabályozott termékcsoport, mi pedig azt gondoljuk, hogy annak kellene lennie.”

 

„Nincs rendjén, hogy egy gyerek zsetont vásárolhat, hogy aztán egy olyan online nyerőgépen játsszon, ami majdnem ugyanolyan jó mint bármelyik, amit a WilliamHill.com-on lehet találni. Valójában még az is lehet, hogy többet nyerhet rajta, mint bármelyik másik nyerőgépen, amit egy online szerencsejáték portálon lehet találni, ami szintén játékra ösztönző. De ez rendben van, mert a zseton nem valódi pénz. Vagy az? Nemrégiben olvastam egy tanulmányt, ami azt boncolgatta, hogy egy népszerű oldalon 69,99 font értékű zsetont vásárolhatsz, és nincs megtiltva az ismételt vásárlás. ’Ajándékozhatsz’ is zsetonokat a barátaidnak. Ez számomra úgy tűnik, mintha a valódi pénz közvetítője lenne, ami néhány gátlástalan szolgáltatót kísértésbe hozhat, hogy a ’közösségi játékot’ a valódi pénzes szerencsejáték egy szabályozás nélküli formájává tegye; ami ráadásul még a gyerekek számára is hozzáférhető.”

 

Topping még ennél is tovább megy, és azt jósolja, hogy az „ezt a potenciális kiskaput kihasználó” szolgáltatók száma „exponenciálisan fog növekedni, és potenciális szerencsejáték függőséggel kapcsolatos problémákat fog okozni a legveszélyeztetettebbek körében” ha a brit kormány szabályozza és adóztatja az online szerencsejátékot, de figyelmen kívül hagyja annak „közösségi” megfelelőjét.

 

“Mi, mint a legnagyobb brit szerencsejáték vállalat úgy döntöttünk, hogy tartózkodunk egy potenciálisan nyereséges üzleti lehetőségtől addig, amíg ez a szektor nincs megfelelően szabályozva” írta Topping.

“Nagyon komolyan vesszük a szerencsejáték törvényt, és a közösségi felelősségvállalást. Jól szabályozott környezetben működünk, és nincs problémánk ezzel. Ha nem múltál el 18 éves, nem játszhatsz szerencsejátékokat sem a fogadóirodánkban, sem pedig az online oldalunkon, és komoly szabályokat vezettünk be annak érdekében, hogy ez így legyen. Remélem, hogy John Penrose, mint a szerencsejátékokért felelős miniszter, vállalja a felelősséget, és megvédi a sebezhető korosztályt, valamint, hogy a szerencsejáték szövetség elnöke, Jenny Williams ugyanolyan céltudatos, mint mi a William Hill-nél.” - zárta írását Topping.