A Hunguard ismét a mézesbödön közelében

2014-07-16
A céget, mely egyedüli nyertese volt a nyerőgépek körüli huzavonának, most úgy tűnik ismét monopolhelyzetbe hozza a kormány: a nol.hu értesülései szerint csak a Hunguard végezheti majd a közműcégek számlázási rendszerének auditálását

 

Olvasóink közül bizonyára többen emlékeznek, hogy a Hunguard Kft volt az az egyedüli cég, mely (csak sejteni lehet, hogy miért) megfelelt azoknak a feltételeknek, amiket a szerveres pénznyerő automaták központi szerverének auditálására kiírtak. A cég sok százmillió forintot vett át szerverre áhítozó cégektől azért, hogy az auditálást elvégezze. A törvényhozási csiki-csuki következtében azonban a kormány pár hónappal később az egész folyamatot leállíttatta, így az auditok vagy nem készültek el, vagy okafogyottá váltak. Ez a rövid idő is elég volt azonban ahhoz, hogy igencsak meglóduljon a Hunguard szekere. Míg 2011-ben csupán 374 ezer forint volt a vállalkozás adózott eredménye, 2012-ben már közel 40 millió forint, melyből a tulajdonosok egyből jóvá is hagytak maguknak (illetve tulajdoni hányadát tekintve legnagyobb részt Csík Balázsnak) kerek 30 millió forint osztalékot. 

 

Úgy tűnik, most ismét rámosolygott a szerencse a cégre, hiszen a nol.hu úgy tudja, hogy csak és kizárólag a Hunguard Kft. felelhet meg azoknak a követelményeknek, amelyeket Németh Szilárd fideszes rezsibiztos terjesztett a Ház elé a közműszolgáltatók számlázási „auditja” kapcsán. 

 

A Navracsics Tibor vezette igazságügyi tárca a tavalyi évben egy salátatörvény részeként fogadtatta el azt a törvénymódosítást, mely szerint az elektronikus hírközlőknek, az áram-, a gáz- és a víziközmű-szolgáltatóknak egy szakcéggel auditáltatniuk kell számlázási rendszereiket azért, hogy a díjakat „hibátlanul számolják ki”, és hogy ne lehessen észrevétlenül módosítani az adatokat. 

Németh Szilárd módosításai szerint a tanúsítónak fenn kell lennie az Alkotmányvédelmi Hivatal nemzetbiztonságilag átvilágított beszállítókat tartalmazó titkos jegyzékén, a tanúsítónak fel kell mutatnia egy legalább hároméves, akkreditált státuszt igazoló okiratot, három referenciát, valamint rendelkeznie kell két szakirányú képzettségű és gyakorlatú „felsőfokú szakemberrel”, biztosítási szabályzattal és tanúsított „informatikabiztonsági irányítási rendszerrel”. 

 

A lap által megkérdezett biztonságtechnikai szakértők feleslegesnek ítélték az átvilágítást, ráadásul eddig egyik közműszolgáltatóval kapcsolatban sem merült fel soha, hogy módosítani akarták volna az adatbázisokat. 

 

A Hunguard által megkaparintott újabb biznisz a nol.hu forrásai szerint éves szinten milliárdos nagyságú lehet…

 
Címkék: nyerőgép,