A foci EB napos oldala

Két részes sorozatunk első részében az idei EB-vel kapcsolatos pozitívumokat szeretnénk kiemelni. Az általános vélekedés a meccsekkel kapcsolatban eddig nagyon pozitív, pedig sokan tartottak ettől a kontinensviadaltól, mind a szurkolók, mind a rendezők körében. Eddig azonban minden rendben, reméljük így lesz ez a továbbiakban is!

  

Hová tűntek a bundameccsek? 

Tehetjük föl a kérdést magunknak... A mai napig 12 mérkőzést játszottak le, de egyikre sem foghatjuk rá, hogy bunda lett volna. Talán ez az, amiért ilyen élvezetes az Európa Bajnokság?!  

Ha visszagondolunk, egyedül a Hollandia-Dánia találkozón borult a papírforma, de tegyük szívünkre a kezünket: Hollandiának nincs védelme. Ez tegnap is bebizonyosodott, amikor a németek középső védője(!) Hummels végigmehetett a narancsosok kapujáig, miközben a holland védők úgy nyíltak szét, mint Mózes előtt a Vörös-tenger. Szegény Hummels annyira meglepődött, hogy elizgulta a tiszta ziccerét. 

A másik mérkőzés, amibe talán bele lehetne kötni, az a francia-angol találkozó, ahol mindkét együttes bántóan elégedett volt a döntetlennel… Bundának azonban ezt a találkozót sem nevezhetjük, a két válogatott egyszerűen úgy gondolta, hogy jó nekik a remi a nyitókörben. Viszont a legtöbb csapat focizni jött az EB-re, és ez örömteli újdonság.

 

A focit gólra játsszák!

A csoportmeccsek félidejénél járunk, pihenjünk meg egy picit. Amíg pihenünk, tekintsünk vissza az elmúlt világeseményekre. 

A 2008-as EB-n az első körben 16 gól esett, ami átlagban 2 gólt jelentett. 2004-ben 17 találat született a nyitókörben, amire szintén ráfoghatjuk, hogy átlagban két gól esett. Az idei EB-n a nyitókörben 20 alkalommal rezdültek meg a hálók! Ez  2.5-ös átlagot jelent, ami már kiválónak számít világversenyen. (A 2010-es dél-afrikai VB-n például 1.56-os volt a gólátlag az első fordulóban, emlékezhetünk mennyire unalmas mérkőzéseket játszottak a csapatok. Semmi céljuk nem volt, csak az, hogy gólt ne kapjanak.) Ezen az EB-n teljesen más felfogásban lépnek pályára a válogatottak, a góllövés lett újra a cél! 

A nyitókörben a 16 csapatból csak kettőnek nem sikerült a góllövés, azaz a résztvevő együttesek 87.5%-a lőtt gólt a nyitókörben, ami kuriózum. 2008-ban nyolc együttes maradt lőtt gól nélkül az első körben, 2004-ben hat, 2000-ben is három. De még a régebbi kontinensviadalokon is akadt olyan torna, ahol kettőnél több együttes maradt rúgott gól nélkül a nyitókörben, pedig régebben mindössze nyolc csapat vett részt az EB-ken! 

Gólokban tehát eddig nem szenvedünk hiányt, és ez a lényeg!

(Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy azóta a második körös mérkőzéseket is beleszámítva már 33 gól esett, ez pedig meccsenkénti 2.75-ös gólátlagot jelent. Soha rosszabb EB-t!)

 

Nincs meccs szurkolók nélkül!

Tényleg nincs! Átlagban eddig 43.550 néző volt kíváncsi a találkozókra, ami szintén rekordnak számít az utóbbi kontinensviadalokat tekintve. Az 1992-es torna óta ez a legmagasabb átlagnézőszám, de csak azért, mert '92 előttről nincsenek pontos adataink. 

A stadionok világszínvonalúak, minden igényt kielégítő létesítményekben játszanak a csapatok. A stadionok körüli infrastruktúrával már más a helyzet, de erről bővebben a ’Foci EB árnyékos oldala’ c. cikkünkben olvashatnak majd érdekességeket, meglepő dolgokat.

Ezen a tornán eddig az Ukrajna-Svédország találkozó volt a legnézettebb, akkor 64.290 néző előtt játszottak a csapatok. Azt a mérkőzést a hazaiak nyerték, Ukrajna Shevchenko duplájával hátrányból fordította meg a mérkőzést, és vált újra a nemzet hősévé, ki tudja már hányadik alkalommal!

 

Hol vannak a játékvezetői tévedések?

Tehetjük föl magunknak ezt a kérdést is, mert szintén aktuális. Persze, nagyon az elején járunk még az EB-nek, de eddig az EB nem a téves bírói ítéletekről szól. Egyik meccsen sem volt botrányos a bírói ténykedés. Az asszisztensek is remekül lengetnek, szóval le a kalappal a sporik előtt. 

Ha mégis keresünk csomót a kákán, azért lehet találni ezt-azt. Például a nyitómeccsen a spanyol Carballo azért hozta a formáját, de az UEFA valahol tudat alatt sejtette, vagy inkább biztos volt benne, hogy egy latinos mentalitású játékvezető felpezsdíti a találkozót, ha az netán túlzott taktikázásba menne át. Így is történt, volt ott (picit elhamarkodott) kiállítás, büntető, kapuscsere, büntető hárítás, egyenlítés emberhátrányból, egyszóval minden, ami a semleges nézőket, szurkolókat szórakoztatja. Valljuk be, értünk van ez az egész. Szurkolók nélkül, nézők nélkül mit érne az egész felhajtás?

 Hogy a saját házunk táján is szétnézzünk, a La Gazetta dello Sport például nem volt megelégedve a magyar játékvezetővel, egy elmaradt büntetőt is számon kért tőle az olasz sportnapilap. Azonban ismerjük az olasz mentalitást… Inkább azzal kellene foglalkozni, hogy megoldás-e a bohóc Balotelli kezdő középcsatárként, mert amit a spanyolok ellen mutatott, az élő evolúciós példája volt annak, hogy az ember a majomtól származik. … (A Gazetta dello Sport akkor egyébként még istenítette Kassait, amikor a Milan 4-0-ra verte a BL-ben az Arsenalt. Örök igazság, ha nyer a csapat, akkor jó volt a spori, ha nem …)

Érdekesség, hogy például a legutóbbi női és férfi VB is egyértelműen egy-egy bírói tévedésről marad emlékezetes. A tavalyi németországi női VB-n Gaál Gyöngyi óriásit vétett, amikor az Ausztrália - Egyenlítői Guinea mérkőzésen egy egyértelmű büntetőt nem fújt be. Egy védőjátékos a büntetőterületen kapusnak képzelte magát, és egyszerűen megfogta a labdát. A magyar játékvezető hölgy pedig úgy leblokkolt, hogy elfelejtett a sípjába fújni. Mentségére legyen mondva, hogy a védő úgy fogta meg a labdát, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne.

A dél-afrikai VB legemlékezetesebb tévedése pedig az volt, amikor Lampard gólját érvénytelenítették, illetve meg sem adták, amit a németek ellen szerzett a legjobb 16 között. Ha azt a gólt megadják, ami egyébként kb. fél méterrel a gólvonal mögé csapódott a felsőlécről, aligha kapnak ki 4-1-re az angolok…

 

Tango 12 

Az Eb hivatalos labdája, amire nem nagyon érkezett panasz sem a csatároktól, sem a kapusoktól. Végre egy olyan ’szintetikus’ bőrballon, ami tényleg oda megy, ahová a lövő játékos szánja, és ahová a kapus várja. 

Emlékezzünk csak a Jabulanira :D Mindenki szidta, hogy szitál a levegőben, a kapusok rémálma volt. Mint egy spiccel megbikázott piros pöttyös gumilabda ... 

A Tango 12 tehát egy kiváló játékszer, az egyetlen baj csak a nevével volt. Azt ugyanis többen nem értették, hogy lehet egy labdának a Tango nevet adni, amikor Ukrajna és Lengyelország a két házigazda. Az Adidas így viszont elkerülte, hogy a lengyelek és az ukránok közt vita alakuljon ki a labda neve miatt, hisz egyiküknek sincs semmi kötődésük a Tango névhez. Amúgy pedig divat a retro, így nem volt rossz döntés a Tango 12 az Adidas részéről! Bár a Jabulani-nál rosszabbat már ki sem tudtak volna találni :D

 

Fogadjunk?!

Nem kérdéses, hogy a nagy tornák alatt a fogadóirodák is kitesznek magukért! A magukra valamit is adó online irodák külön az EB-re kínált promóciókkal próbálják magukhoz csalogatni az ügyfeleket. Ingyenes fogadások, bónuszok, csak győzzünk választani. Egy rutinos sportfogadó csak a bónuszokból egy minimálbért ki tud hozni, ami persze sok időt, és egy kis tőkét igényel, de ettől még tény…

Sokan vannak azért olyanok, akik csak az izgalom kedvéért fogadnak egy-egy találkozóra. Azok sem panaszkodhatnak, mert a nagyobb online bukméker irodák 2-300 féle fogadási típust is felkínálnak egy-egy mérkőzésre. A szokásos háromesély, dupla esély, DNB, gólok száma típusú fogadások ma már alapnak számítanak. Az EB mérkőzéseken azonban már fogadhatunk például labdabirtoklási arányra, kapuralövések számára, szögletek számára, sőt van olyan iroda, ahol bedobások, szabadrúgások, kirúgások számára is. Lehet tippelni arra is, hogy a spori mennyit fog hosszabbítani az első illetve a második játékrészben.

Tényleg minden igényt kielégítenek a fogadóirodák is, most minden az EB-ről szól. Lassan már arra is fogadhatunk, hogy CR hányszor igazítja meg a frizuráját, vagy Robben hányszor dobja fel magát egy-egy meccsen. De így kell ennek lennie, és csak remélni tudjuk, hogy ez a jövő, és nemcsak a múlt …

 

Az már csak hab a tortán, hogy az Internetnek köszönhetően mindenről azonnal információhoz juthatunk, mindenről tájékozódhatunk. A technika tehát rohamosan fejlődik, bár az UEFA és a FIFA még mindig nem favorizálja a 'gólbíró' ill. 'videóbíró' bevezetését. (Pedig Lampard lövésénél de jól jött volna...)

 Eddig ez a torna kiváló, a meccsek szórakoztatóak, potyognak a gólok. Így még az is elviselhetőbb volt, hogy kevesebbet sütött a nap, és többet esett az eső az elmúlt napokban!

 

Hamarosan jön a ’Foci EB árnyékos oldala’ című cikkünk, amiben az EB-t körülvevő negatívumokat vesézzük ki. Szó esik majd többek közt a szállodák és utak állapotáról, a szurkolói zavargásokról, és az m1 ’felkészült?’ kommentátorairól is.