A brit sajtó szerint az angol foci sokat tanulhat a németektől

2013-05-26
A BL-döntő két német csapatának felfejlesztése nemcsak egy halom pénzbe, hanem hosszú évek munkájába is került – írja a The Sun.

 

A vasárnapi brit sajtó egyöntetűen elismeri, hogy a londoni Wembley Stadionban előző este vívott német-német Bajnokok Ligája-döntő rendkívüli színvonalából az angol labdarúgásnak is számos tanulságot kell levonnia; elsősorban azt, hogy a rengeteg pénznél fontosabb a saját fiatal tehetségek gondozása.

 

A németek iránti barátsággal egyébként nemigen vádolható konzervatív Mail on Sunday a bajor diadallal végződött Bayern München-Borussia Dortmund mérkőzést értékelve megállapította, hogy a meccs megszívlelendő német tanulságok sorát szolgáltatta. A lap szerint ebbe beleértendő az edzésmódszerek nemzedékeken átívelő fejlődési folyamata, amelynek eredményeként mára számos fiatal szuperjátékos dominál a német futballban. Ez jelzi a német szövetségnek a fiatal tehetségek felkutatása melletti lelkes elkötelezettségét - teszi hozzá a Mail szakírója.

 

„Az angol futball nagyon jó, ha a pénzről van szó; a tartalom azonban szégyellnivaló” - állapítja meg a Mail on Sunday elemzése.

 

A The Sun on Sunday, a legnagyobb vasárnapi brit bulvárlap azt emelte ki értékelésében, hogy az angol Premier League nagyágyúi mind kudarcot vallottak az idei Bajnokok Ligája-sorozatban, és számos olyan taktikai elem van, amelyet el kell sajátítaniuk, ha fel akarnak nőni a német klubcsapatokhoz.

 

A lap szerint ehhez nem az kell, hogy az angol csapatok megvegyék a legjobb német játékosokat, hanem az, hogy - a német példát követve - időt és pénzt áldozzanak a saját fiatal tehetségek felkutatására. A Wembleyben felvonult két német csapat felfejlesztése nemcsak egy halom pénzbe, hanem hosszú évek munkájába is került - áll a The Sun vasárnapi elemzésében.

 

A lap szerint figyelemreméltó volt, hogy a labdát éppen birtokló német játékosok mennyire magabiztosan játszottak; egyikük sem viselkedett úgy, „mint a nyúl a reflektorfényben”.

 

A The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap szerint a két német csapat londoni mérkőzése felhívta az angolok figyelmét arra, hogy a futball hirtelen mennyit fejlődött, és azokra az okokra is, amelyek miatt a legjobb angol klubok nem jutottak túl messzire az idei BL-szezonban.

 

A lap szakírója szerint a Bayern München és a Borussia Dortmund által játszott futball egy dolog, az angol klubok által játszott futball pedig egy másik, „alacsonyabb színvonalú” dolog. Az angolok nem érnek fel a németekhez gyorsaságban, a közelükbe nem kerülnek elegancia dolgában, a tudásszinteket pedig nem is lehet összehasonlítani - áll a The Sunday Times elemzésében.

 

A lap szerint a Manchester United meg tudta ugyan venni a legjobb játékosokat, ám amikor az angol csapatot a Barcelona két BL-döntőben is leiskolázta, már látszottak az aggasztó jelek.

 

A németek titka az okos tervezés és a kiemelkedő minőségű edzés. Az angol labdarúgó-szövetség ugyanakkor még nem volt képes kitalálni azt sem, hogy miként lehet nagyon jó edzettségű, technikailag képzett fiatal játékosokat valahonnan előteremteni, és ebben nem is látszik változás. Talán el kellene küldeni a legjobb fiatal angol tehetségek képzésével foglalkozó edzőknek a Dortmund első félidei játékáról készült felvételeket, amelyekből kiderül, hogy a német játékosok nem ellenségként, hanem barátként tekintenek a labdára - javasolja a The Sunday Times sportrovatának szerkesztője.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: labdarúgás,