A brit kormány megütötte a jackpotot a lottóilletékkel

2012-03-16
A brit kormány rekord lottóilleték bevételhez jut a National Lottery-től, miután a brit játékosok egyre nagyobb számban a lottóznak, így remélve megoldást a recesszió miatti nehéz gazdasági helyzetükre.

 

A lottóilleték az eladott szelvényekből származó bevétel 12%-a, és az ebből származó bevétel erőteljesen növekszik 2007 óta. 2007-ben 577,8 millió font illeték folyt be az államkasszába, a 2011-es előzetes adatok 765,5 millió fontot mutatnak - ez 32%-os növekedés.

 

2012. márciusában a National Lottery Commission négy évvel – 2023-ig - meghosszabbította a Camelot liszenszét. A Camelot engedélyt kapott arra is, hogy lottózói számát 8000-re emelje, a társaság szerint ezzel 540 millió fontnyi plusz lottóilletéket fog tudni generálni.

 

“A GBGC (Global Betting and Gaming Consultants) elemzései azt mutatják, hogy a lottójátékok világszerte ellenállnak a recessziónak, és ennek részben az az oka, hogy a vásárlók a hatalmas nyereményeket könnyű módjának, mégha statisztikailag valószínűtlen módjának is, tekintik a pénzügyi problémáik megoldásának.” magyarázta a GBGC igazgatója, Lorien Pilling.

 

A 2011. novemberében végzett YouGov felmérés  szerint a 2.060 megkérdezett 29%-a válaszolt úgy, hogy egy lottófőnyeremény jelenti számra a legnagyobb reményt arra, hogy bankszámlája egyenlegét növelni tudja.

 

A brit kormány lottóilleték bevételein nem kis részben segítettek az utóbbi hónapokban az Euromillions lottó hatalmas jackpotjai, és az a tény, hogy ezeknek a jackpotoknak a legnagyobb részét egyesült királyságbeli játékos nyerte. Az ilyen nyeremények csak olajt jelentenek a tűzre az abban való hitben, hogy „akár te is lehetsz”.

 

2011. júliusában egy skót házaspár nyert 161 millió fontot, 2011. októberében pedig egy Cambridgeshire pár 101 milliót. A nyerő széria 2012-ben is folytatódott, két 40 millió font körüli jackpot-ot is az Egyesült Királyságban élő játékos nyert meg. 

 

Egy biztos, az állam reméli, hogy ez továbbra is így folytatódik. Ha a jackpot elég magas lesz, egy lottószelvény vásárlása még akár a kormány saját adósságcsökkentő terveiben is szerepelhet.