"Vettel piszkos diadala" – A Malajziai Nagydíj sajtóvisszhangja

2013-03-25
A nemzetközi sajtó főként Sebastian Vettel vitatott diadalát taglalta a Malajziai Nagydíj után, mivel a címvédő annak ellenére előzte meg csapattársát, Mark Webbert, hogy a Red Bull vezetői megkérték: maradjon mögötte.

 

NÉMETORSZÁG: 

Bild:

"Győzelem és háború. Vettel piszkos diadala. A világbajnok egyre inkább hasonlít példaképére, Michael Schumacherre a pályán, akinek kegyetlensége hét vb-címet eredményezett. Schumit szerették vagy gyűlölték - Vettel a legjobb úton halad efelé."

 

Abendzeitung:

"Vakmerő előzésével Vettel ellopta a győzelmet csapattársa elől. Csak találgatni lehet, hogy mennyire komolyan gondolta a bocsánatkéréseket az emlékezetes futam után."

 

Frankfurter Allgemeine Zeitung:

"Ilyen már régóta nem volt a Forma-1-ben: ez a nagydíj iskolapéldáját mutatta a különcség és a csapatszellem közti összeegyeztethetetlenségnek."

 

Stuttgarter Zeitung:

"Vettelnek bocsánatot kell kérnie a győzelemért."

 

Süddeutsche Zeitung:

"Vettel nyert Malajziában, de sokat rontott a saját hírnevén. Ha elfajul a vita, veszélyes játék kezdődhet, ezért fontos a szabályok tisztázása."

 

ANGLIA:

The Times:

"Vettel ledobta az álarcot, és megmutatta jellemének azt az oldalát, amely eddig rejtve maradt, és most átütött az aranyos-vidám imázson."

 

The Sun:

"Ez az eset árt Vettel hírnevének, ahogy korábban mentora, Michael Schumacher teljesítményét is beárnyékolták bizonyos incidensek."

 

The Independent:

"Vége a fegyverszünetnek: Vettel lopott győzelme után Webber tajtékzik a dühtől. A vitatott malajziai siker, mely előtt Vettel szembeszegült a csapattal, PR-gránát lett az istálló számára, és egyben leleplezte a német pilóta gátlástalan győzniakarását."

 

The Guardian:

"A Red Bullnál ismét dúl a polgárháború. A haragos Webber nem vett részt a futam utáni csapatünnepségen, a verseny közben pedig félreérthetetlenül bemutatta az ujjával véleményét Vettel előzéséről. Vettel bocsánatot kért, Webber pedig várhatóan marad a Red Bullnál, de a feszült viszonyuk tovább romlott, az ausztrál az idény végén távozhat az istállótól."

 

Daily Mirror:

"Rossz házszám! Lewis Hamilton bakizott a boxutcában: a Mercedes helyett a McLarenhez állt be kerékcserére. Mindig hangoztatta, hogy egyszer visszatér a McLarenhez, de senki sem gondolta volna, hogy már a második futamon megteszi. Még barátnője, a popsztár Nicole Scherzinger sem tudta palástolni széles mosolyát a tévedés láttán."

 

OLASZORSZÁG:

Corriere della Sera:

"Szép kis meglepetés a Ferrarinak: Fernando Alonso koccant Vettellel, tönkretette az első szárnyát, és kiállt. A Red Bullnál áll a bál, Vettel a csapatutasítás ellenére elvette a győzelmet Webbertől."

 

La Stampa:

"A kannibál Vettel gúnyt űz Webberből, és nyer Malajziában. Alonso KO."

 

Corriere dello Sport:

"Malajzia, a vadnyugat. Alonso hibázott, Vettel adta a nehézfiút."

 

La Gazzetta dello Sport:

"Vettel megcsalta Webbert, Alonso kidobta a futamot. A spanyol túlságosan siet, Felipe Massa nem találja a ritmust, a Ferrari nem tudja tartani a lépést a legjobbakkal. Már megint a régi nóta. Bíztunk benne, hogy véget ért az az időszak, amikor a Ferrari kullogott a többiek után. Aztán jön az első kör Sepangban, és máris visszacsúsztunk egy évet. Vagy kettőt."

 

La Repubblica:

"Diadal, sértődés és lökdösődés. Vettel felrobbantotta a Red Bullt. Kettős győzelem Sepangban, Vettel a vb-pontverseny élén, a Red Bull vezet a konstruktőröknél, mégis dúl a viszály. A két pilóta összeveszett, miután két környi küzdelem után Vettel megelőzte Webbert, aki dühében a középső ujját mutatta neki."

 

SPANYOLORSZÁG:

El País:

"Webbernek sok mindent fel lehet róni, de az ausztrál pilóta továbbra is úriember. Más versenyzők nagy balhét csaptak volna a helyében."

 

El Mundo:

"Nyílt háború zajlik a Red Bullnál, noha Vettel és Webber eddig sem értette meg egymást. Most azonban mindennél mélyebb a szakadék a csapattársak között."

 

El Periodico:

"Túladagolt Red Bull: a győztes Vettel és mellette Webber szánalmas látvány volt a dobogón. Még a harmadikként célba ért Lewis Hamilton is keserűen nézett maga elé."

 

Marca:

"Feszült arcok a pódiumon: Vettel és Webber nem nézett egymásra, nem is beszélve az ölelésről vagy pezsgőlocsolásról."

 

FRANCIAORSZÁG:

L'Equipe:

"Rosszkedv Malajziában. Nem sok eső esett, de a futam végén viharos volt a hangulat. A nagy Prost-Senna párbajokat leszámítva alig lehetett látni olyan feszültséget a dobogón, mint Sepangban."

 

Le Figaro:

"Vettel övön aluli ütése és győzelme."

 

Liberation:

"Vettel úgy nyert, hogy süketnek tettette magát, Alonso pedig a túl merész taktika miatt kényszerült feladni a versenyt. A csapatutasításokról szólt a malajziai futam. Vettelt tévútra vezette az elkényeztetett gyermek-szindróma, akinek mindent megengednek."

 

AUSZTRIA:

Kurier:

"A világbajnok lesre futott. Vettelre úgy záporozott a kritika Malajziában, mint a trópusi eső. Vajon végleg gyermekkori példaképének, Michael Schumachernek a nyomdokaiba lép, akit Simlis Schuminak csúfoltak?"

 

Kronen Zeitung:

"Jégkorszak az F1-ben. Így néz ki egy győztes? A Red Bull 13. kettős győzelmét aratta, de keserű a mellékíze. Vettel bocsánatkérése nem érdekelte csapattársát."

 

MALAJZIA:

New Straits Times:

"Szégyen és harag. A sportszerűtlen Vettel nem hagyta nyerni Webbert."

 

Forrás: MTI

 

Címkék: forma1,