„Véletlenül” bezárták az online szerencsejáték piacot Olaszországban

2013-09-09
Az olasz kormány a napokban megalázó csapást szenvedett el szerencsejáték politikájával kapcsolatban, mikor a szenátus jóváhagyott egy javaslatot, mely 12 hónapra moratóriumot hirdet minden új szerencsejáték vállalkozásra.

 

Az Északi Liga (Lega Nord) párt által benyújtott javaslat a szerencsejáték negatív társadalmi hatásai miatt hirdet moratóriumot új szerencsejáték vállalat indítására, és új elektronikus szerencsejáték rendszerek telepítésére a recesszió sújtotta országban.

Felice Casson, demokrata párti szenátor azonban azt állította, hogy a szavazás idején nagy volt a zűrzavar a kamarában, és valójában "szavazási hiba" történt. A kormány emiatt "nem hatályba léptethetőnek" minősítette az indítványt, és felszólította a szenátust a szavazás felülvizsgálatára.

 

Alberto Giorgetti gazdasági államtitkár - aki először felajánlotta, hogy lemond a szerencsejáték szektorban betöltött tisztségéről, később azonban Fabrizio Saccomanni gazdasági és pénzügyminiszter bizalmáról biztosította - rámutatott, hogy az indítvány elfogadása azt eredményezné, hogy a kormányt nagyjából 200 engedéllyel rendelkező szerencsejáték cég perelné be; újból megnyitnának két 2010-ben lezárt EU-s jogsértési eljárást; a játékosok pedig az illegális piac felé fordulnának, és így védhetetlenné válnának a játékfüggőséggel szemben. „Emellett egy ilyen intézkedés az államháztartás bevételeinek erőteljes csökkenését eredményezné ebben a rendkívül kényes időszakban.” – mondta Giorgetti.